Parisul este orașul francez în care am simțit un entuziasm formidabil din prima clipă în care am aterizat. O masă superbă de clădiri elegante, totul bine intretinut! Ce m-a atras la capitala Franței? Poate că moda, patiseriile, modul în care se rostește “Bonjour Madame”, galeriile de pe Bulevardul Champs-Élysées, turnul Eiffel, Palatul Versailles, catedrala Notre Dame … Câte puțin din toate acestea! Parisul este categoric o destinaţie unică şi de neuitat.
În rândurile de mai jos, vă invit într-un tur imaginar, în care vă voi împărtăși din impresiile acestei calatorii minunate. Așadar, prima oprire este în orașul Versailles, prefectura departamentului Yvelines și sediu al episcopiei Versailles, unde am rămas pur și simplu fără grai la vederea fermecătorului palat.
Palatul Versaille
Castelul regal a fost reședința regilor Franței: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea și se inscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța.
Castelul Versailles constituie un simbol al monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea. În acest castel, în Galeria Oglinzilor, a fost semnat Tratatul de la Versailles. În anul 1837, palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței.
Vizitând interioarele palatului, am fost cuprinsă de emoții profunde admirand: Sala de Pace, Galeria Oglinzilor sau Sala de Bătălii.
Turnul Eiffel
Mai departe, haideți să urcăm în ascensor, până la ultimul nivel din interiorul Turnului Eiffel, de unde vom putea privi priveliștea întregului Paris.
Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel, ce măsoară 324 m înălțime și are o greutate de zece mii de tone. Turnul a fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajați la Eiffel și Co. Gustave Eiffel. Obiectivul adună anual peste cinci milioane de vizitatori.
Structura a fost construită în perioada 1887-1889, trei sute de muncitori unind 18.038 de piese de oțel. Turnul are trei niveluri, iar accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face doar cu liftul.
Monumentul face parte din Patrimoniul mondial UNESCO din anul 1991, alaturi de alte monumente pariziene.
Catedrala Notre Dame
Vă propun să cunoașteți și Catedrala Notre Dame, un monument al arhitecturii gotice, sediu al Arhiepiscopiei Parisului.
Construcția a fost realizată în perioada 1163-1345, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan.
Monumentul impresionează prin proporțiile sale: 130 m lungime, 45 m lățime și 35 m înălțime. Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a izbucnit pe acoperișul catedralei, distrugând turnul și partea superioară. Se presupune că incendiul ar fi fost cauzat de lucrările de renovare realizate pe clădire.
În încheiere, vă invit într-o braserie elegantă și cochetă, unde veți putea servi un croissant acompaniat de o băutură caldă sau un fresh de portocale.
A bientôt!