Nu este deloc rău să fii la modă și atent la gesturile pe care le faci, să fii un domn printre domni și o doamnă printre doamne. Însă, atunci când pe stradă te îmbraci ca la operă, mănânci caviar din vârful buzelor și te arunci după branduri exclusiviste doar din dorința de a afișa un complex de superioritate, cred că în spatele acestor comportamente se ascund goluri imense.
Preocuparea pentru estetică, pentru părul și unghiile tale, pentru îmbrăcămintea și bijuteriile pe care le porți, pentru vacanțele în care mergi și pentru casa în care locuiești, poate fi o dovadă a bunului simț, a respectului față de propria persoană și a gusturilor fine pe care le ai. Când ajungi să exagerezi, să devii demonstrativ și să te porți artificial, parcă se simte.
Privind la rece, aceste gesturi sunt desprinse din neștiință și din dorința oamenilor de a imita modelele de bunăstare. Snobii, căci despre ei este vorba își doresc numaidecât să pătrundă în clasa elitelor, fără însă a merita acest statut social. Este un salt artificial în opinia mea, mai ales că apar diferențe majore între adevărata lor proveniență și modul în care aceștia se prezintă în societate. Rezultatul nu poate fi decât un spectacol ieftin, cu multă forfotă.
Potrivit profesorului de drept public de la Universitatea Paris-V, Frédéric Rouvillois: “Multă vreme snobul a visat să se apropie de ceea ce lumea considera a fi clasa superioară, nobilimea, pentru a împărtăși superioritatea intrinsecă a acestui grup și pentru a putea, la nevoie, să îi privească de sus pe cei care nu fac parte din respectiva categorie.”
La rândul său, romancierul Pierre Veber constata în anul 1896: “Se poate spune că snobii sunt cei care arborează ultima modă în orice domeniu, dar este insuficient. Sunt cei care nu apreciază decât lucrurile rare și prețioase. Sunt, de asemenea, credulii care se lasă seduși de orice se pretinde insolit și cosmopolit.”
Atunci când te preocupi atât de mult pentru etichetă și pentru ce cred ceilalți despre tine, cred că uiți să trăiești și să fii autentic. Cred că joci rolul imitației doar pentru a fi văzut bine în societate. Cred că sclipiciul dă bine la bal, iar clovnii la circ.
Bine zis. Felicitari pentru articol!
Multumesc frumos, Izabela!