În inima orașului, cum vii dinspre Bulevardul „Ștefan cel Mare”, treci de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, apoi de Biserica Sfinții “Trei Ierarhi” și vei putea admira o clădire uimitoare, cu un aspect maiestuos. Apropie-te tot mai mult și vei descoperi un monument de o frumusețe ce-ți taie respirația.
Palatul Culturii din Iași surprinde o arhitectură în stil neogotic, cu detalii ornamentale și alte elemente heraldice, de care s-a ocupat genialul arhitect I.D. Berindei. Admiră măreața clădire și ridică-ți privirea spre ceasul mecanic cu trei cadrane din turn, decorate cu mici vitralii ce reprezintă cele 12 zodii. Pe zidul turnului sunt zugrăviți doi plăieși îmbrăcați în costume naționale, ce stau parcă să-l păzească bine. Convinge-te că ce ai în fața ta nu poate fi decât o bijuterie arhitectonică.
Pășește printr-un donjon imens, cu creneluri și firide stăpânite de o acvilă cu aripile larg deschise. Apasă pe clanța din fier și deschide ușa puternică a Palatului Culturii. În hol, așază-ți gândurile în ordine și decide-te spre care dintre muzee dorești să te îndrepți. Ia cu tine ghizi pricepuți, care vor depăna firul istoriei și-ți vor povesti tot ceeea ce nu știai despre această faimoasă atracție turistică. Te vei întoarce în timp și vei afla istoricul palatului, vei pătrunde în universul etnografic și vei primi informații despre portul și tradiția țăranului român. Vei vedea picturi celebre și te va surpinde gama variată de automate muzicale.
Ceea ce vei vedea mai departe este rodul muncii mai multor generații de muzeografi, de restauratori și conservatori. Toți acești oameni au valorificat cât se poate de bine acest patrimoniu valoros: “Pentru mine, Palatul Culturii este un loc sacru. Un loc deosebit. Este un loc în care nu vin ca la serviciu. Este un loc în care tot timpul trebuie să se întâmple ceva pozitiv. Dorința mea cea mai mare este să mișc lucrurile, să le fac să funcționeze bine, să fiu motorul instituției. Mă identific cu acest loc”, a specificat Lăcrămioara Stratulat, managerul instituției.
Anul trecut, peste 300 de mii de turiști au vizitat muzeul și au rămas impresionați de tot ceea ce au văzut. Nimeni nu ar trebui să rateze o vizită la Palatului Culturii!
Cunoaște istoria Palatului
De te va însoți un ghid, acesta îți va spune că această atracție turistică este cea mai importantă și mai frumoasă clădire în stil neogotic din România, printre ultimele creații ale arhitectului I.D. Berindei.
Palatul a fost construit pe ruinele vechii Curți Domnești, curte ridicată de Alexandru cel Bun. Perioda de înflorire a fost în timpul lui Vasile Lupu datorită puterii sale financiare. Pe lângă momentele de înflorire, au fost și momente în care Curtea a fost distrusă de incendii. Se întâmplau pentru că marea majoritate a locuințelor erau din lemn și erau foarte apropiate.
În timpul restaurării, s-au făcut diverse săpături arheologice și s-au descoperit o parte dintre ruinele vechii Curți Domnești, dintre care: diverse ziduri, fundații și pivnița. Palatul ca și construcție este făcut în mare parte pe vechile fundații ale Palatului Domnesc, ridicat la 1806. Înainte de acest palat, a fost ridicat un palat în stil neoclasic, cu un etaj, opera unor artiști vienezi. Era o clădire monumentală pentru acea vreme la Iași. Acest palat a fost distrus de două mari incendii, însă a fost refăcut.
Pe la 1900, I.D. Berindei găsește această clădire în picioare. Cum nu mai îndeplinea condițiile pentru noua instituție,s-a hotărât construirea unei clădiri într-un alt stil de arhitectură și realizarea unei clădiri care avea să devină simbol.
În anul 1916, când România a intrat în război, Palatul era finalizat ca și construcție și se lucra la finisajele interioare. Cum trupele rusești i-au devastat interioarele, palatal a avut nevoie de alte lucrări de refacere, ce au fost finalizate în anul 1925, clădirea fiind inaugurată pe 11 octombrie, în prezența regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Construcția a fost realizată pentru a servi drept Palat de Justiție și Administrativ, lucru care s-a și întâmplat până în anul 1952. Aici a funcționat Curtea de Apel de la Iași, cu toate instanțele și diverse birouri administrative. La etaj, în Sala “Henri Coandă” funcționa Cea mai Înaltă Instanță.
Palatul este și o construcție modernă. La demisol a fost amenajată camera centralelor, denumită și “inima palatului”. Tot la palat s-a folosit pentru prima data un material nou, numit bois-ciment, care imită lemnul de stejar și din care s-au făcut lambriurile. După anul 1953, au fost mutate aici toate muzeele dar și alte instituții. Până prin anii ‘70, aici au funcționat sediile mai multor reviste literare, chiar și televiziunea. Apoi, Biblioteca Județeană a fost mutată aici până în anul 2008. Mai apoi, până în anul 2016, Palatul Culturii a fost restaurat.
Trebuie să știi că această clădire este gazdă pentru patru muzee naționale. Este vorba despre: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei. Din cadrul Complexului face parte şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural. Complexul mai are în subordine și alte obiective muzeistice. Este vorba despre: Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iaşi, Muzeul Unirii Iaşi, Muzeul „Poni-Cernătescu” Iaşi, Palatul „Al.I. Cuza” Ruginoasa, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni și Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.
Iată farmecul de altădată
În holul central, vei remarca o rozetă în care sunt dispuse concentric diverse reprezentări de bestiarum gotic, precum: acvila bicefală, dragonul, grifonul și leu. Deasupra holului se află un iluminator. Te afli la parter și poți face stânga spre Muzeul de Istorie. Aici, vei putea admira expoziția “Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”. Vei călca pe sticlă, iar sub picioarele tale se vor afla o parte dintre ruinele Curții Domnești.
Mergi în următoarea încăpere și vei vedea arme albe și de foc, cortul din timpul războiului, dar și roșiorii ce făceau parte din cavaleria armatei române.
Mai departe, în următoarea încăpere, privirea ta se va bucura de expoziția “Socializare și divertisment la 1900”. Și iată ce frumos a fost recompusă atmosfera serilor de ieșire în societate. Ținutele de seară pentru boieri sunt așezate impecabil pe manechine, iar pianul parcă așteaptă să deschidă seara. De asemenea, vei vedea expuse elemente ce țin de eleganța masculină la teatru: baston/sabie – cu funcție de autoapărare, binoclu, joben, papion, mănuși, ceas cu buzunar cu monograma unui membru al familiei Sturdza, butoni, tabacheră, lulea, portcard pentru cărți de vizită, mamșete și guler. Pentru doamne, accesoriile sunt: casetă pentru farduri și bijuterii, cordon din argint filigranat și paftale, umbreluță de soare, punguță, evantai, bolero, lornion, binoclu, mitene – mănuși cu un singur deget, poșetă din zale de argint.
Ghidul te va îndruma mai apoi spre “Sala Voievozilor” de la etaj. Este alegerea ta dacă dorești să urci pe scări sau să aștepți liftul. În această sală se află portretele lui Decebal, Traian, Aurelian, Dragoș, Bogdan, Carol, Elisabeta, Ferdinand, Maria, Carol al II-lea și principesa Elena. Ce frumoși sunt pereții albaștri cu flori de crin, dar și șemineul cu arborele istoric. Mergi și în Sala “Henri Coandă”, o adevărată sală de judecată, cu lambriuri din bois-ciment și uși de interior, pe unde intrau deținuții. Pereții expun imagini din Iașul Cultural, cel al Bisericilor, dar și cel Industrial.
Rămâi la etaj, pentru că un alt ghid te va conduce spre Muzeul de Artă, ce tezaurizează în jur de 10.000 de opere de artă, dintre care: picturi, grafică și sculptură. Cele trei galerii de artă românească modernă, artă contemporană românească și artă europeană te vor impresiona în mod sigur.
Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu sau Octav Băncilă sunt o parte dintre pictorii români ale căror opere se află expuse. De asemenea, sunt prezentate și capodopere ce au aparținut maeștrilor europeni: Ricciarelli Daniele da Voltera, Felix Ziem, Peter van Bloemen, J. Cornelisz Droochloot, Albert Decker și mulți alții. Ce elegant este bustul lui Madame de Barry! Esteo lucrare în marmură ce reprezintă pe una dintre metresele oficiale ale lui Ludovic. Poți reține ca tematică subiectul biblic, istoric și baroc.
Următorul ghid îți va prezenta Muzeul de Etnografie. Te va invita în holul central, unde se află o expoziție cu ouă încondeiate ce se realizează în Săptămâna Patimilor. Vei vedea aici altarul cu strana Maicii Domnului, icoana și analogul. Aceste obiecte au aparținut unei biserici din Neamț ce a luat foc. Mai departe, te așteaptă două expoziții fascinante: “Sărbătoarea în sat. Spiritualitate și artă” și “Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”.
Acestea surprind costumele populare din Moldova, din zona de munteși din Podișul Câmpiei. Fetele purtau minunata cămașă de sărbătoare – ia și fusta din diverse materiale și țesături. Femeile măritate aveau capul acoperit, pe când cele tinere îl purtau descoperit, iar la gât aveau mărgele. Flăcăii aveau cămăși lungi până la genunchi, pantaloni strâmți pe picior, în picioare opinci din piele de purcel iar oamenii necăjiți purtau din cauciuc. De asemenea, purtau bundițe din blană de miel sau de oaie, căciulă din blană de mie și brâu.
Te vor surprinde în continuare tiparele de caș de formă umanoidă, masa de sărbătoare, scaunele, tradiția nunții cu ținute speciale pentru miri și nași, cununile și verighetele din argint, dar și instrumente muzicale. Vei rămâne impresionat când vei vedea moara de făină, buduroiul, piua cu chilug pentru grâu, căruța și sania.
Nu uita de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, cu peste 11.000 de piese ce au marcat evoluția înregistrării și redării sunetului, a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul, a istoriei fotografice și cinematografice. În aceeași măsură, îți vor plăcea obiectele de valoare memorială ce au aparținut lui Petru Poni, Ștefan Procopiu sau Paul Postelnicu. Ești în lumea muzicii cu piane mecanice, gramofoane și ceasuri muzicale. Ești în lumea telefoanelor, a radiourilor și a calculatoarelor.
Acum, după ce ai vizitat toate cele patru muzee, nu-ți rămâne decât să te întorci la ale tale. A fost o călătorie plină de înțelesuri, o incursiune în lumea lucrurilor de valoare. Promite-ți că vei reveni cu drag la Palatul Culturii din Iași.