În mrejele perfecțiunii

0
618
Sursa foto: 30seconds.com
Sursa foto: 30seconds.com

Tare-mi sunt dragi păpușile, atât cele confecționate din material textil, cât și cele din porțelan. Le admir pe aceste prietene inocente care au rolul de a cultiva gustul pentru frumos, de a oferi modele sau de a contribui la dezvoltarea personală a fetițelor.

Unele păpuși pot naște sentimente de admirație, pot fascina prin expresivitatea lor sau pot stârni curiozitatea prin modul în care sunt machiate sau îmbrăcate. La urma urmei, joaca cu păpuși presupune fantezie și creativitate. Nu și dacă aceste păpuși au un machiaj strident, au gene extrem de lungi și buze colorate intens.

Potrivit unui studiu realizat recent de compania Mintel din Marea Britanie, fetele încep să se machieze începând cu vârsta de nouă ani, la bază fiind dorința de a tinde spre perfecțiunea promovată în mass-media. De asemenea, trei sferturi dintre fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani folosesc fard de pleoape, rimel, ruj, fond de ten sau contur de ochi.

Psihologii sunt de părere că machiajul aplicat de la vârste mici le poate induce fetelor o imagine falsă despre cum ar trebui să arate. Părinților li se recomandă în acest sens să discute cu fetele lor pentru a afla din ce motiv acestea preferă machiajul. De asemenea, tot părinții își pot încuraja micuțele să-și aprecieze trăsăturile unice și le pot îndruma pe acestea spre alegerea produselor cosmetice în nuanțe naturale.

Această dorință de perfecțiune este încurajată și de social media, unde fotografiile sunt cosmetizate și filtrate. Unde casele sunt perfecte, mâncarea este așezată impecabil pe farfurie, hainele sunt dintre cele mai trendy iar siluetele sunt de vis. O mulțime de adolescenți se ghidează după aprobările ce vin din partea prietenilor virtuali și mai puțin pe cele din partea părinților. Ei devin astfel niște căutători de recompensă, cu mari lacune în ceea ce privește încrederea și dezvoltarea armonioasă.

Cu o prezentare glamour a realității, nu e de mirare că fetițele visează să devină Kim Kardashian. Despre băiețeii de 10 ani care-și stilizează barba sau mustăcioara încă nu am auzit, dar cine știe?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.