Povești cu fiul meu

0
1485

Poveștile au farmecul lor, îi învață pe copii să fie mai buni, mai empatici, mai echilibrați. Einstein susținea că dacă îți dorești un copil inteligent, îi poți citi cărți, dar dacă îți dorești să fie extrem de inteligent, alege și mai multe cărți.
Cititul pentru un puști de trei ani și jumătate este un fel de timp prețios petrecut alături de mami sau de tati. David este tare încântat când ne așezăm pe covorul albastru din camera sa și înșirăm teancuri de cărți cu povești. Își duce arătătorul spre buza de jos și se întreabă retoric:
– Oale pe cale să o aleg? “Zilafa cale nu voia să poate ochelai”, ”Înt-un minut mami”, ”Boscuța speliată”? Nu, nu! Am o idee… ”Usulețul bun”!
– Bine, puiule, citim cartea cu ”Ursulețul bun”! Este și preferata mea, îi spun eu copilului nerăbdător.
Este tare frumos când stăm împreună la citit! Pe lângă faptul că admirăm ilustrațiile, obișnuim să facem pauze de lectură, redenumim personajele, iar uneori reinventăm firul narativ.
Pediatrii sunt de părere că 20 de minute pe zi vor avea un efect benefic asupra dezvoltării personalității copilului. Cu cât îi vom citi mai mult celui mic, cu atât el va ști mai mult. Cărțile reprezintă o sursă importantă de informație, atât pentru adulți, cât și pentru copilași. Lectura îl ajută pe cel mic să descopere animalele sau personajele interesante din povești, să cunoască fructele sau legumele, să numere, sau să călătoarească imaginar prin capitalele marilor țări.

Beneficiile lecturii alături de copil

Cărțile ne vin în ajutor și atunci când copilul întâmpină o problemă de relaționare. Pentru momentele în care cel mic este anxios și nimic nu-l mulțumește, este extrem de important să ne așezăm el, să-l îmbrățișăm și să-i propunem câteva minute de lectură. Lectura ne oferă modalități de a reuși și demonstrează că sunt și alte personae care au avut parte de astfel de provocări. Puiul de om va înțelege că nu este singur și că mai există persoane care au avut parte de întâmplări asemănătoare.

Poveștile pot conține o mulțime de teme, dintre care: cum să fii un prieten de nădejde, cum să ai o zi frumoasă la grădi sau cum să înveți mai ușor o limbă străină. Copilul va analiza mesajele poveștilor, fără ca el să reprezinte subiectul problemei.

Iată care sunt ingredientele de succes ale unei sesiuni de lectură cu David: disponibilitatea lui, așadar nu-mi invit copilul la lectură atunci când el este concentrat să construiască un puzzle, disponibilitatea mea, ca adult, covorul magic din camera sa, cărțile frumos ilustrate și neapărat cititul cu voce tare, cu intonație și exprimare clară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.