Newcastle upon Tyne, un colț de rai

0
413
Credit Foto: Cristina Guraliuc
Credit Foto: Cristina Guraliuc

Newcastle upon Tyne, sau mai pe scurt Newcastle, este unul dintre cele mai emblematice orașe din Marea Britanie, renumit pentru patrimoniul său industrial, clădirile victoriene, berea brună englezească, viața de noapte și dialectul regional Geordie. Călătoriile te lasă fără cuvinte, apoi te transformă într-un povestitor – Newcastle, oraș din regiunea Tyne and Wear, situat în nord-estul Angliei fiind locul unde vom poposi în călătoria noastră.

Atracții turistice de top

Situat nu departe de granița cu Scoția, Newcastle upon Tyne este poziționat pe malul de nord al râului Tyne, la o distanță de aproximativ 15 kilometri de Marea Nordului.

Podurile Tyne – șapte poduri se întind pe râul Tyne și în jurul Newcastle, trei dintre ele celebre pe plan internațional pentru abordarea revoluționară a construcției de poduri pe care o consacră. Podul care simbolizează cel mai mult identitatea orașului este Podul Tyne, începută în 1925 și deschisă de regele George V în 1928, cu ceea ce era la acel moment cea mai mare arcadă a oricărui pod din lume.

O altă atracție turistică o reprezintă Galeria de artă Laing, construită în 1901 și care conține o vastă colecție de picturi și sculpturi, inclusiv lucrări ale lui Gauguin și picturi ale unor artiști britanici din secolul al XX-lea, precum Stanley Spencer. Galeria găzduiește, de asemenea, un program continuu de expoziții temporare și activități educaționale.

Muzeul de descoperire Dougie Lawson este un alt punct de atracție. Printre numeroasele exponate din excelentul Muzeu Discovery se numără mașinile de la mori de vânt tradiționale și motoare cu aburi timpuriu până la turbine cu jet ultramoderne. De asemenea este prezentată aici locomotiva construită de George Stephenson în 1830 pentru minele de cărbune din Killingworth.

Istoria orașului Newcastle este reflectată în locuri precum Grainger Town, ruinele castelului Tynemouth & Priory și castelul Newcastle. Centrul istoric, cunoscut și sub numele de Grainger Town, a fost numit după arhitectul care a proiectat străzile sale clasice, Richard Grainger (1797-1861).

Construit între 1824 și 1841, centrul clasic a schimbat Newcastle dintr-un oraș de cărămizi și cherestea într-unul din piatră. Principalele puncte de reper sunt Piața Grainger, Teatrul Regal și Monumentul lui Grey. Principala stradă de interes este Gray Street, cunoscută ca una dintre cele mai frumoase străzi din Anglia.

Iubitorii de artă și teatru se pot bucura de numeroase galerii de artă, muzee, teatre, arene și săli de muzică. Structura tubulară din sticlă cunoscută sub numele de Sage Gateshead este un centru de educație muzicală și o sală de concerte. Finalizată în 2004, construcția sa a costat peste 70 de milioane de lire sterline.

Gateshead găzduiește, de asemenea, parcul de sculpturi Riverside și una dintre cele mai cunoscute opere britanice de artă publică modernă, “Îngerul Nordului”, sculptură de oțel proiectată de Antony Gormley în 1998, care stă la 66 de metri înălțime.

Zona de coastă – priveliști de vis

Zona de coastă de aici oferă priveliști de vis cu stânci, golfuri nisipoase, faruri, castele și clădiri istorice. Plajele din Tynemouth și Whitley Bay sunt cunoscute pentru frumusețea lor, fiind luate cu asalt de turiști în special în perioada de vară. Tot aici, pot fi văzuți delfini, aceștia atrăgând turiști din întreaga lume. De asemenea, farul din Whitley Bay este cunoscut ca fiind înconjurat de foci care stau la soare pe stâncile din zonă.

Zonă preferată de Stan și Bran

Actorul Stan Laurel, cel care l-a portretizat pe Stan din cuplul comic Stan și Bran și-a petrecut mare parte din copilărie în North Shields, zonă din Newcastle. Actorii de comedie cunoscuți ca Stan și Bran au ales Grand Hotel din Tynemouth ca loc de cazare, hotelul fiind ca o adevărată casă pentru cei doi comedianți vreme îndelungată. Locuitorii din această zonă își amintesc cu drag și acum de prezența celor doi pe aceste meleaguri și se mândresc cu acest lucru.

– Autorul acestui articol este Cristina Guraliuc (Redactare, Editare, Documentare);

– Foto: Cristina Guraliuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.