Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi – cel mai mare pelerinaj din România

0
265

An de an, în data de 14 octombrie credincioşii din întreaga lume o sărbătăresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, participând la slujbele ce au loc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Peste 300.000 de pelerini sunt aşteptaţi să se închine la sfintele moaşte, ce sunt depuse într-un baldachin special amenajat în curtea catedralei, pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română şi este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi. Programul pelerinajului Sfintei Cuvioase Parascheva se va desfăşura în perioada 8-15 octombrie şi va cuprinde slujbe, expoziţii de pictură, dar şi concerte de muzică psaltică.

„În sprijinul pelerinilor, vor veni anul acesta peste o mie de voluntari. Dintre aceştia, peste 300 de preoţi vor fi prezenţi printre pelerini. S-a simţit nevoia prezenţei preotului printre peerini. Se întâmplă mai ales în preajma zilei de 14 octombrie ca timpul de aşteptare pentru închinare la Cuvioasa Parascheva să fie destul de mare şi atunci în această încercare a răbdării, prezenţa unui preot este bine-venită. Totodată, voluntarii Cuvioasei Parascheva au mai multe atribuţii. atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Ei vor împărţi ceaiuri pentru pelerini. Anul trecut, au fost oferite peste 50.000 de ceaiuri. Totodată, este şi programul „Hrană pentru pelerini”. Gândul cel mai puternic este de a mulţumi Cuvioasei şi mai apoi de a-i cere fiecare în funcţie de nevoi şi solicitări” – a declarat Pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

O viaţă dedicată iubirii

Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, în apropiere de Constantinopol, în prima jumătate a veacului al XI-lea. Pă­rinții ei au crescut-o în frică de Dum­nezeu, în­dem­nând-o spre de­prin­­derea fap­te­lor bune, dar mai ales a postului, ru­găciunii și milos­te­niei.

Se spune că pe când avea zece ani, „fiind într-o bi­serică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: „Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34). Chemarea Mântui­to­ru­lui a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a îm­păr­țit toate hainele săracilor. Același lucru l-a fă­cut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților.

Moștenind o mare avere de la părinți, îm­preună cu fratele ei, tânăra Parascheva a dă­ruit săracilor partea ce i se cuvenea de moș­te­ni­re și s-a re­­tras în pustietate. S-a oprit mai întâi la Con­stanti­nopol, unde a ascultat cuvinte de în­­vă­țătură de la călugări și călugărițe cu aleasă viață duhovnicească. Urmând sfaturile aces­to­ra, a pă­răsit capitala, îndreptându-se spre ți­­nutul Pontului.

Vreme de cinci ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Hera­cleea. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în do­rința de a-și petrece restul vieții în locurile bine­­cuvântate de viața pă­mân­tească a Mân­tui­­to­rului Iisus Hristos și a Sfin­ților Apostoli. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mă­­năstire de călugărițe în pustiul Iordanului, unde s-a nevoit cu postul și s-a înăl­țat duhov­ni­­cește în rugăciune.

Într-o noapte, însă, pe când avea ca la 25 de ani, un înger i-a spus, în vis, să se reîn­toar­că în locurile părintești. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epi­vata, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Acolo, împăcată cu sine, cu oa­me­nii și cu Dumnezeu, și-a dat astfel sufletul întru odihna Mirelui ceresc.

A fost îngropată ca o străină, fără ca ni­meni să știe cine era. Se spune că un ma­ri­nar a murit pe o corabie și trupul i-a fost arun­cat în mare. Valurile l-au adus la țărm, iar un sihastru care trăia acolo a rugat pe niște creș­tini să-l îngroape după rânduiala creș­ti­nească. Săpând deci o groapă, „aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred și plin de mi­reasmă”. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului, cel rău mirositor.

Dar, în noaptea următoare, unuia din creș­­tinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva,ce i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva, într-un loc de cinste.

Mai apoi au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște. Se spu­ne că drept-credincioșii creștini din Epivata au zidit o bi­serică chiar pe locul în care au trăit părinții ei și unde ea însăși văzuse lumina zilei. Vestea despre minunile care se săvârșeau în apro­pierea cinstitelor moaște s-a răs­pândit cu­rând în Tracia și în Peninsula Balcanică.

După ce au stat în Biserica Sfinții Apos­toli din Epivata timp de vreo două sute de ani, din cauza eve­nimentelor politice care au adus mul­tă durere în țările balcanice, cinsti­tele moaște ale Sfintei Parascheva au fost stră­mutate în mai multe locuri, fiind tuturor ali­nare în suferință.

În anul 1641, după ce binecre­dincio­sul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, câr­muitorii ei de atunci, patriarhul Partenie I, zis cel Bătrân, împreună cu mem­­brii Sinodului său, au hotărât să-i ofere, drept re­cu­noștință, moaș­­tele Cuvioasei Parascheva „pen­­tru sfințirea și binecu­vântarea acelui loc al Bog­­daniei (Țara Moldovei)”.

Racla cu cin­stitele moaș­te a fost transpor­tată cu o corabie pe Marea Nea­gră, fiind însoțită de trei mi­tropoliți greci. Ajungând la Galați, apoi la Iași, au fost întâm­pinate de Vasile Vodă Lupu, de Mi­­tro­­politul Varlaam și de episcopii de Ro­man și Huși, de cler și credincioși.

În data de 13 iunie 1641, cinstitele moaște au fost așe­zate în biserica Mănăs­ti­rii Sfinții Trei Ierarhi, ctitoria dom­ni­torului. Cins­titele moaște au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lă­caș, din acest motiv fiind mutate în pa­ra­clisul mănăstirii.

Dar în seara zilei de 26 de­cem­brie 1888, după slujba Vecer­niei, din nea­tenție, a rămas aprinsă o lu­mânare din sfeș­ni­cul de lângă racla din lemn în care erau așe­za­te cinstitele moaște. Peste noapte sfeșnicul a ars, iar focul s-a extins la catafalcul pe care era așezată racla. A doua, autoritățile de stat și bisericești, preoții și cre­dincioșii au constatat că cinstitele moaște au rămas neatinse.

Ridicate din mormanul de jar, moaș­tele Cuvioasei au fost adăpostite pro­vi­zo­riu în altarul paraclisului de la Mănăs­tirea Sfinții Trei Ierarhi și în curând strămutate în noua Catedrală mi­tropolitană din Iași, care fu­sese sfințită cu puțin timp mai îna­inte, la 23 aprilie 1887. Aici se găsesc și astăzi, fiind cinstite de toţi credincioşii.

Program pelerinaj Sfânta Parascheva 2024

Marți, 8 octombrie 2024 6.00 – Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva; 6.30 – Plecarea în procesiune cu sfintele moaște; 7.00 – Așezarea moaștelor spre închinare în baldachinul de pe platoul din fața Căminului preoțesc „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”; 7.00 – 7.30 – Sfințirea apei (Agheasma mică) – lângă clădirea Bibliotecii „Dumitru Stăniloae”; 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 18.00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); Program pelerinaj Sf. Parascheva 2024.

Miercuri, 9 octombrie 2024 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 18.00 – Vecernia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva; 20.00 – Întâmpinarea moaștelor Sf. Mare Mucenic Pantelimon la Catedrala Mitropolitană.

Joi, 10 octombrie 2024 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 16.30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva 18.00 – Prezentarea lucrărilor dedicate Sf. Mare Mucenic Pantelimon și Sfinților Doctori fără de arginți (Librăria Doxologia) 19.00 – 23.00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană).

Vineri, 11 octombrie 2024 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 16.30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva 17.00 – Vernisajul expoziției de pictură „Rugați-vă cu glas tare!” – cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David – pictor Horia Țigănuș (Muzeul Mitropolitan); 19.00 – 20.30 – Pelerinajul „Calea Sfinților”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon; 21.00 – 23.30 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Pantelimon; 23.30 – Concertul anual de muzică psaltică „Byzantion cântă pelerinilor”, în Catedrala Mitropolitană.

Sâmbătă, 12 octombrie 2024 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Mare Mucenic Pantelimon și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 16.30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva 19.00 – 23.00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia glasului VII a Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor moaște la Iași (1996), în Catedrala Mitropolitană.

Duminică, 13 octombrie 2024 7.00 – 11.30 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 17.30 – Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); 19.00 – Concert de muzică sacră susţinut de grupul vocal Acapella din Bucureşti (în Catedrala Mitropolitană); 21.00 – 02.00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Luni, 14 octombrie 2024 7.00 – 9.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană); 9.30 – 12.30 – Sfânta Liturghie (pe podiumul amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Răspunsurile vor fi date de corul Operei Naționale Române din Iași); 16.00 – 16.30 – Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); 19:00 – 23:00 – Slujba de Priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv (în Catedrala Mitropolitană).

Marți, 15 octombrie 2024 7.00 – 11.00 – Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); 16.00 – 18.00 – Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană); 19.00 – Concert de muzică psaltică susţinut de corul Byzantion şi Mini Byzantion (în Catedrala Mitropolitană).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.