Sunt lăudabile titulaturile de “mamă eroină” sau “tată erou”. Cred că fiecare femeie sau bărbat dedicați rolurilor de părinți merită apreciați, încurajați și îndrumați să-și crească frumos copiii. Marea majoritate a părinților sunt adevărați eroi pentru cei mici, indiferent dacă aleargă cu ei la maraton, dacă escaladează împreună munții sau dacă rezistă cu toții pe la petreceri, îmbrăcați la patru ace.
Uneori, apar situații ce ne scapă de sub control și atunci este momentul să ne repetăm în gând că niciun părinte nu este perfect, deoarece oamenii sunt prin definiție imperfecți. Se întâmplă ca celui mic să nu-i placă tricourile alese de tine, să fie nemulțumit de miile de jucării și să-și dorească altele noi sau să prefere înghețata cu jeleu în locul celei cu fructe.
Nu putem anticipa toate dorințele copiilor noștri, însă putem să ne bucurăm de frumusețea fiecărei clipe petrecute alături de ei, le putem savura râsetele, mirosul părului sau bucuria cu care învață ceva nou. Psihanalistul Donald Winnicott spunea: „Copiii noștri nu au nevoie de perfecțiune din partea noastră. Au nevoie de un părinte care să fie dispus să se maturizeze, care se schimbă și care își deschide inima în loc să și-o închidă”.
Cred că cea mai importantă calitate a unui părinte este autocontrolul. Dacă ai grijă de tine, astfel încât să nu îți verși nervii pe copil, poți spune că ai reușit să-ți păstrezi ceașca plină de iubire. Cu cât ai mai multă grijă și compasiune pentru tine, cu atât vei avea mai multă dragoste și înțelegere pentru copil.
În loc să-l pedepsești, îndrumă-l cu blândețe și stabilește limite comportamentale, însă întodeauna arată-i empatie pentru emoțiile sale. Deschide-ți brațele atunci când puiul tău suferă, plânge și este furios. Inventați împreună jocuri care stârnesc râsul, deoarece acestea sunt o modalitate extraordinară de a-l sprijini în exprimarea fricilor și supărărilor.
“Certitudinea faptului că cineva se află de partea lui și are grijă de el îi permite oricărui copil să învețe, să își asume riscul unei căzături sau zgârieturi și al dezamăgirii – cu alte cuvinte, riscul de a crește și a-și forma rezistența. Când copiii simt că au o legătură profundă cu noi, învață să se iubească pe sine și pe ceilalți. Vorba veche conform căreia dăm copiilor rădăcini pentru ca mai târziu să își poată deschide aripile este mai adevărată decât oricând, impune o legătură ocrotitoare, pentru ca acele rădăcini să fie adânci”, susține Dr. Laura Markham.
Ce bine-ar fi dac-am avea reacții liniștite și nu le-am lua pe toate atât de personal! Dacă nu am mai fi atât de încrâncenați și nu am reacționa ca niște hiene la orice fleac. Nu am fi perfecți, asta-i cert! Am fi mai voioși și mai mulțumiți, mai tandri și mai înțelegători, mai plini de iubire și mai relaxați. Să fii susținătorul propriului copil reprezintă cel mai minunat dar pe care i-l poți oferi la fiecare aniversare din viața sa.
Felicitări pentru ceea ce sunteti si multumim din suflet deoarece ne inspirați, ne învățați si ne dati incredere in noi, părinții perfecti sau imperfecti! Imi plac toate articolele dumneavoastră, dar in mod special acest articol, deoarece noi parintii avem nevoie de exemple si de stimulari atunci cand vibe vorba de cresterea si ingrijirea copiilor, ei fiind lucrul cel mai valoros din viața noastră. Să ne traiti si sa va dea Dumnezeu inspiratie, sănătate si la cât mai multe articole in care sa ne incante ochii, mintea si sufletul!?