Preot ortodox și conferențiar în cadrul Facultății de Teologie din Sibiu, Constantin-Valer Necula s-a născut în Brașov și este recunoscut de credincioși datorită aparițiilor sale la conferințe și dezbateri televizate. Popular și în rândul tinerilor, părintele își prezintă discursul într-o manieră naturală, plină de originalitate și presărată cu mult umor.
„În post, Dumnezeu vrea să devenim serioși”
- Părinte, ce vrea Dumnezeu de la noi prin post?
Vrea să devenim serioși și atenți la noi, la corpul nostru, la nevoile noastre, să nu mai exagerăm în nimic. Ne vrea vii. Postirea este un act de mărturisire, este gestul de cordialitate cu marea bogăție de daruri.
- Cum ținem postul? Există anumite tendințe în timpurile noastre? (spre exemplu: postul de Facebook)?
Nu ar fi rău să ținem post de la rețelele de socializare. Eu țin post din ianuarie de la Facebook. L-am închis cu totul, mai cu seamă că nimic nu mi-a venit bun din partea sa. De asemenea, cred că mai este o relație pe care trebuie să o înțelegem și nu neapărat închiderea a ceva, ci a înțelege pentru ce te oprești. Întrăm în dialog cu realități nevirtuoase. Acesta este jocul și solemnitatea postului.
- În post, renunțăm la micile plăceri (cafea, dans)?
Depinde. Acum, cred că nimeni nu mai are chef de dans după ce nu mănâncă. La cafea, cafengiu fiind nu știu ce să zic. Mai bine tai din altă parte, de la televizor spre exemplu, sau de la citit năzbâtii. Cafeaua este un aliment și cu puțină pâine ține de post.
„O căsnicie este fericită în rai”
- Rolul căsniciei și al nunții este să ne învețe dragostea. Există anumite trepte pentru a ajunge la această iubire?
Dragostea ne învață căsnicia și fiecare le învață în stilul lui, alături de celălalt. În relațiile din familie, principiul fundamental este același ca în Biserică: trebuie respectat Capul și împlinită până la capăt misiunea Capului. Când anume să se teamă femeia de bărbat? Când bărbatul face pentru femeie ce a făcut Hristos pentru Biserică.
- Ce credeți că ar trebui să știe tinerii înainte de căsătorie și află ulterior?
Că nu sunt animale, că sunt oameni, nemuritori.
- Care sunt rolurile pe care trebuie să le îndeplinească soțul și soția?
Nu există roluri. Acestea sunt doar machiavelisme moderne. În familie, tu ești celălat, iar celălalt ești tu. Fiecare asumă ce poate duce până la sfârșit. Amândoi, atât soțul, cât și soția trebuie să fie în felul lui Hristos. Femeia este net superioară bărbatului deoarece are capacitatea de a naște. De asemenea, ea este superioară bărbatului sau egală lui când înțelege că acesta este egal și superior ei.
- Cum trebuie să se pregătească familia de venirea unui copil?
Cu bucurie și fără să stea prea mult pe Parenting. De acolo nu înveți neapărat ce să faci când copilul are temperatură, dacă tu nu te uiți că cel mic are temperatură. Sunt lucuri pe care trebuie să le realizezi rapid și e ceva în natura noastră. Prea multă informație a stricat formarea utilă din intuiția noastră, iar în lipsa intuiției o femeie, un tată pierd.
- Copiii sunt o binecuvântare. De ce sunt percepuți de unele cupluri drept o piedică în manifestarea iubirii?
Un copil este o piatră de încercare. Încearcă iubirea într-un cuplu. Și cum părinții nu se iubesc suficient… Copiii nu sunt rodul suficienței, ei sunt rodul unei iubiri. Când sunt accidente de acest fel cu care ne tot bate presa peste obraz, cred că ține de boala în care s-a afundat societatea românească. Copiii sunt semnul rodirii.
- Care sunt greșelile pe care le fac părinții în educarea copiilor?
Ne dăm mai mari decât suntem. Slavă Domnului că-i facem la tinerețe pe copii pentru că asta ne oferă și suficientă naivitate, încât să credem că le putem birui pe toate. Asta ne și face să biruim, sfânta naivitate, curată și răstignită pe Hristos.
- Cum ne creștem copiii? Ce valori le insuflăm pentru a le fi bine în viață?
Să nu uite că sunt oameni. Copiilor le este bine, oricum pentru că au un înger păzitor. Trebuie să vă rugați și pentru îngerul lor păzitor: “Îngere păzitor al copilului meu, binecuvântează-l și-l păzește”.
- Oamenii divorțează tot mai des și mai repede. Care sunt cauzele acestei realități?
Sunt accidentele unei lumi care a luat-o razna, unde lipsa de normă morală a dus la formarea imoralului. Familia este celula de bază a societății. Cum se spune: „Constantând că toate formalitățile au fost îndeplinite, vă declarăm soț și soție”. Orice formalitatea poate fi deformalizată, iar în momentul în care ne limităm la formalitate apare divorțul.
- Cum arată o căsnicie fericită?
În rai, după ce murim. Pe pământ nu este vorba despre fericire, ci despre o încercare de a menține un echilibru cu Dumnezeu. Și muncim unul cu celălalt și mai cu seamă noi cu noi înșine.
Părintele Constantin Necula a fost prezent vineri la Iași, în cadrul conferinței „Cum este cu putință să credem?”. Evenimentul a avut loc în cadrul Centrului de evenimente „Agora” și fost organizat în scop caritabil de Colegiul „Sfântul Nicolae”.
Citește și: https://www.oanapuiu.ro/despre-menirea-de-a-face-din-bunatate-un-mod-de-viata-cu-parintele-dan-damaschin/