Dragi femei, nu mai urâți bărbații!

2
3685
pinterest
pinterest.com

Cât de ingrată să fie soarta unei femei care își urăște iubitul, soțul sau logodnicul! Mă frapează acel cor al doamnelor și domnișoarelor, care răsună astfel: “Toți bărbații sunt egoiști, insensibili, măgari, neserioși…!!!” (completați enumerația cu adjectivele dorite).

Văd adesea statusuri triste pe facebook, în care o ea își plânge povestea de iubire și își blamează partenerul de viață. Durerea, dezamăgirea și tristețea o determină să caute răspunsuri în exterior, pe când ar putea singură să-și amelioreze starea. Cântecul, meditația, pictura sau  o persoană apropiată ar ajuta-o în mod sigur să-și reînnoiască rezervele psihice.

Mă întreb de ce se cere atâta compasiune din partea celorlați și de ce ne victimizăm atât de mult? Oare problemele nu se soluționează în doi? Știu că este vorba despre suferință, dar consider că fiecare femeie ar trebui să-și acorde timp și să vadă de unde vin cu adevărat toate aceste nemulțumiri. Oare cât este realitate și cât prejudecată?

Povestea mea a început demult

Până să-mi cunsoc soțul, eram o tânără foarte circumspectă atunci când întâlneam un băiat. Fugeam de toți cei ce mă curtau și le puneam etichete dezirabile. Îmi imaginam că, în mod sigur au intenții obscure. Ulterior, am aflat că, de fapt eu fuzionam cu sentimentele părinților mei, care din dorința de a mă proteja de vreo dezamăgire, mi-au transmis frica și teama, iar eu manifestam foarte multă lipsă de încredere față de cel din fața mea.

Me. Foto: Ghenadie Prsacaru
Me. Foto: Ghenadie Prisacaru

În cartea „Povestea ta a început demult”, Mark Wolynn explică: “Cât timp rămânem prinși în plasa tiparelor familiale, relațiile noastre vor fi cel mai probabil chinuite. Când însă învățăm să deznodăm firele  invizibile ale istoriei noastre, putem descoperi ce influență au asupra noastră. Făcând vizibil ceea ce a fost invizibil, devenim mai liberi să dăm și să primim iubire”.

Cu toții ne dorim iubire, este probabil cea mai mare dorință a noastră, aceea de a fi iubiți și de a avea relații fericite. Iar din cauza modului în care iubirea este exprimată în familie, noi o împărtășim transformând-o de fapt în nefericire, deoarece așa am văzut la părinții sau la bunicii noștri.

Același psihoterapeut, Mark Wolynn susține: “Indiferent cât de mult succes am avea, cât de minunate ar fi abilitățile noastre de comunicare, la cât de multe ateliere pentru cupluri am participa, atâta timp cât menținem complicațiile raționale din istoria familiei noastre, vom rămâne departe de cel pe care îl iubim cel mai mult. Inconștient, vom repeta tiparele familiale de lipsuri, neîncredere, furie retragere, închidere în sine, de a părăsi sau de a fi părăsit și vom arunca vina pentru neferucirea noastră pe partenerul nostru, când de fapt adevărata sursă este în spatele nostru”.

Misoginism vs. Misandrie

Dacă bărbații care urăsc femeile se numesc misogini, femeile ce-i detestă pe aceștia se numesc – misandre. Misandrele sunt împotriva a tot ceea ce realizează bărbații, acest sentiment fiind inoculat atât de educația primită acasă, cât și de mass-media. Așa se face că ziarele, radioul și televiziunea abordează subiecte care îi pun pe bărbați într-o lumină neplăcută și astfel iau naștere niște stereotipii nedemne, care determină misandria. De puține ori sunt promovați bărbații valoroși și buni, știrile făcând senzație cu subiecte în care aceștia sunt abuzivi și porniți să facă doar rău.

miscare feminista pinterest.com
miscare feminista
pinterest.com

O altă vină aparține și mișcărilor feministe care susțin ura față de bărbați. Una este să militezi pentru drepturi egale și alta este să nu suporți persoanele de gen masculin din cauza unor suferințe sau probleme nerezolvate.

Discutând cu mai mulți psihologi și profesioniști în domeniu, am aflat cum putem pune capăt acestei tensiuni. Este bine de știut că nu doar noi, femeile, avem nevoie să fim răsfățate. Așa cum eu îmi doresc să fiu întrebată cum mă simt, ce parfum îmi doresc sau unde aș vrea sa mă plimb, așa și soțul meu vrea să știe că-mi pasă de el. Și bărbații vor afecțiune, atenție, confirmare, libertate și relaxare. Nu este un secret faptul că aceștia își doresc să fie alintați, lăudați sau complimentați.

Bărbații așteaptă să primească sprijin și înțelegere și au nevoie de timp frumos pe care să-l petreacă alături de consoarta sa. Ei au nevoie să se simtă liberi în gândire, deoarece niciun bărbat pentru care va decide în totalitate soția nu se va simți cool, din contră, va fi mai tot timpul inhibat. Și surpriză! Dacă unii fug de angajamente sau de acte, sunt barbați care într-adevăr visează la o familie, la o poveste frumoasă de iubire!

O relație este un joc al nevoilor, iar pentru a o face funcțională este musai să conștientizezi care sunt nevoile tale și să le cunoști pe cele ale partenerului de lângă tine. Eu cred în iubire și în armonie în relația cu soțul meu, nu în război sau în ură. Și mai cred că suntem frumoase și puternice prin iubire, pentru că, așa cum ne încântă băieții de la The Beatles, “Love is all you need”!

 

2 COMENTARII

  1. Superb! Însă mai sânt puțini oameni în lumea asta, azi trăim într-o lume nu între oameni, iar omul e om, nu contează sexul, însă lumea e orice numai oameni nu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.