Povestea clădirii de astăzi a fost croită într-un mod impresionant. Grand Hotel Traian din Iași datează din anul 1882 și a fost realizat după gustul inginerului francez Gustave Eiffel, autorul Turnului Eiffel din Paris și Statuii Libertății din New York.
De o eleganță aparte și situat in Piața Unirii la numărul 1, Grand Hotel Traian este considerat o capodoperă de secol XIX, ce-și întâmpină și astăzi oaspeții cu un aer măreț, încărcat de istorie. Prinți și prințese, miniștri și presedinți, personalități culturale, ambasadori și oameni de afaceri au fost gazduiți în incinta renumitului hotel.
Istoria ne arată că, în urmă cu două secole, primarul Scarlat Pastia a decis să construiască cel mai frumos Teatru Național, apelând la ideile celebrului profesionist Gustave Eiffel. Clădirea este finalizată, însă din cauza cheltuielilor mari de construcţie, Scarlat Pastia este ruinat și este astfel nevoit să cedeze imobilul, iar noul proprietar îl transformă în hotel.
Evenimente remarcabile
Un alt eveniment remarcabil are loc in anul 1884, când în clădirea hotelului are loc Banchetul celei de-a XXI-a aniversare a Societăţii Literare “Junimea”, dar și serbarea centenarului Răscoalei Ceangă Horia, Cloșca și Crișan, unde I.L.Caragiale prezenta “O scrisoare pierdută”. La eveniment au mai participat Mihai Eminescu și Ion Creanga.
Zece ani mai tarziu, în cadrul hotelului au loc primele reprezentaţii cinematografice din Iași, proiecţii ale studioului Lumiere: „Dragonii din escorta ţarului”, “Dansul egiptean“ și “Furtună pe mare “. Mai apoi, în perioada 1930 1934 , celebra actriţă Greta Garbo a locuit timp de câteva zile intr-unul dintre apartamentele de lux ale hotelului.
În anul 2015, Grand Hotel Traian a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din Iași. Imobilul în stil neoclasic dispune în prezent de 68 de camere, ce sunt dotate cu mobilier elegant.
Sursa foto: wikipedia.org