Străinule, mai vii pe-acasă?

10
6593
Sursa foto: 500px.com
Sursa foto: 500px.com

Acolo, în străinătate, în Franța, Italia, Spania, Anglia, Irlanda sau Germania soarele nu este atât de rece. Străzile nu sunt atât de gri, iar oamenii nu sunt atât de triști. Pe mesele lor hrana este de calitate, adidașii nu le sunt rupți, iar la magazin nu ți se golește cardul pe nimicuri. În școli, identitatea copilului este respectată, iar la medic ești un pacient bine tratat.

Aproximativ patru milioane de români au emigrat peste hotare și au lăsat în urmă ochi înlăcrimați, copii olimpici, părinți neputincioși, frați și surori cărora li s-a promis că vor fi chemați și ei să muncească imediat ce ocazia se va ivi.

Au plecat din țara lor pentru o soartă mai bună. Bărbații muncesc în șantier sau în agricultură, iar femeile au grijă de copii sau de bătrâni. Spatele și brațele nu le mai sunt ca înainte. Ridurile le-au brăzdat chipurile și împietrit inimile. Sunt oameni care și-au lăsat fizic țara, însă cu sufletul au rămas tot aici.

Cei care au decis să muncească în afara granițelor pentru o anumită perioadă, la întoarcerea în țară s-au confruntat cu o mulțime de probleme. Cea mai delicată a fost cea a relaționării cu cei apropiați. Și asta pentru că o mulțime de copii au resimțit acut lipsa dragostei din partea părinților. De multe ori, adulții reîntorși în țară nu știu cum să-și mai îndrume copiii pentru că nu-i mai cunosc cu adevărat.

Mulți dintre cei care au plecat la muncă temporară au reușit să se stabilizeze împreună cu familiile. Cei care au început case în țară, le-au abandonat efectiv pentru perspective mai bune peste hotare. Pentru stabilitate economică și politică, pentru un stil de viață mai relaxant, pentru oportunitățile în educație.

Cei cu studii superioare, experții, oamenii valoroși și autentici care la noi în țară erau marginalizați, acolo, în străinătate, au adus un plus de valoare! Din rândul tinerilor, o mulțime de specialiștii în IT, inginerie și în sistemul sanitar au fost recrutați de companiile străine chiar din timpul facultății. Nu mai spun de absolvenții de liceu care optează pentru a studia la facultățile de renume din afară. Și asta, pentru un viitor mai bun!

Din păcate, exodul nu poate fi decât o pierdere semnificativă pe viitor, mai ales la nivel de cultură. Cel mai trist este faptul că nu există politici ale statului român care să faciliteze întoarcerea acasă, în România.

Acolo, în străinătate, bărbații își permit să-și invite soțiile la restaurant. Acolo, în străinătate, copiii au camerele lor personalizate și animale de companie pe care le duc frecvent la veterinar. Acolo, în străinătate, vârstnicii se întâlnesc la bar și își beau cafeau în tihnă. Călătoresc și își permit să plătească pentru a fi îngrijiți. Acolo, în străinătate, soarele parcă strălucește altfel și vezi zâmbete mai largi.

Și mă întreb: dragi români, mai veniți acasă?

10 COMENTARII

  1. Nu numai venim.sau,cel putin,eu una nu imi mai doresc sa ma intorc intr-o tara care mie nu mi-a oferit nimic,si cu siguranta nu i-ar oferi nici copilului meu.am atat de multe experiente neplacute (de orice natura)traite in tara ,incat ma gandesc ca as fi o idioata daca m-as intoarce in romania sa le retraiesc.nu traiesc intr-o tara enumerata de dv,arhicunoscuta,insa e o tara care ne respecta si ne ofera aceleasi drepturi ca ale propiilor cetateni.

    • Draga Ana, ai lasat in spate un trecut ce te-a indurerat si ai ales un prezent frumos, un viitor respectabil pentru copilul tau. Sa va bucurati de tot ce este mai bun! Sa speram ca in Romania vom avea partea de mai multa stabilitate si conditii demne de cetateni europeni.

  2. Știi vorba aia „odată ce ți-ai îngropat părinții, nu mai ai la ce sa te întorci în Romania”??

    Nu as fi crezut niciodată că voi ajunge sa cred asta cu atâta tărie, cu aproape 5 ani in urma, când am plecat din țară.

  3. M-am gândit de multe ori sa plec dar n-am putut, n-am vrut. Presupun ca daca o făceam când eram mai tânără, mi-era mai usor. Acum sunt mult prea conștientă de tot ce am aici si ca aici sunt acasa. Cel mai greu mi se pare ca oriunde te-ai stabili in alta parte, ramai un străin.

  4. Sa te simti strain la tine in țară, sa vorbesti limba romana in institutiile statului dar sa nu te intelegi unul cu celalalt, sa realizezi ca ai investit toata energia acelor ani frumosi ai tinereții, într-o directie fara sens, sa încerci mereu sa construiești un plan cu perspectiva, dar care, mereu a trebuit redesenat pentru ca, de ce nu, legislatia se schimba anual si nu poti avea o previziune a pasilor pe care sa i urmezi..sa vezi cum învățământul se degradeaza pe zi ce trece, si daca pui întrebări, esti privit ca un ciudat, sa ajunga anormalitatea o normalitate si normalitatea ceva perimat si neacceptat in scala valorilor noii societăți conturate..toate acesta si multe altele, te fac sa pleci fara sa te uiti inapoi.. Daca tot te simti strain, atunci macar esti intr-o tara straina cu adevarat, si parca e mai usor de suportat… 🙂

    • Lacri, ai exprimat atat de bine sentimentul instrainarii..si cel mai trist este ca traiesti acest sentiment in propria ta tara, unde ar trebui sa te simti inteles si respectat. La urma urmei, si peste hotare poti avea aceste trairi, insa poate in alte conditii (civilizatie, oportunitati, valori…etc.). Te imbratisez!

  5. Oana respect
    De oameni ca tine are tara nevoie.
    Am lasat tara de f tanar acum vreo 15 ani atunci nu vedeam niciun viitor pentru mine oriunde mergeam sa cer ajutor pentru un job eram intrebat cine ma trimis sau lasam cv uri pentru joburi dar nu eram sunat niciodata.
    Am reusit sa colind mai toata lumea de cand am plecat am muncit si mam dezvoltat cu fortele proprii intre straini unde am mers si am cerut ajutor am fost ajutat indrumat si chiar incurajat sa visez la mai mult si sa progresez in cariera.
    Niciodata nu mi sa cerut nimic financiar in schimb pentru tot ajutorul primit.
    Romania e frumoasa dar modelele care conduc masele sunt total expirate niste specimene grotesti care parca nu se mai satura cu cat fura si praduiesc mai mult pe amaratii care sunt de fapt sau pot fi fratii surorile mamele sau tatii nostri, cu atat vor sa fure si sa acumuleze mai mult, e totul de in grobianism greu de inteles daca de fapt aceste specimene sunt de fapt oameni sau criminali fara nici un fel de scrupule.
    Ma rog de ziua cand romanii adevarati milioanele de oameni batjocoriti si mintiti se vor trezi si vor incepe sa ia attitudine sa spuna adevarul sa inceapa sa vorbeasca sa inceapa sa denunte acesti criminali in functii care ne rad tuturor in fata si pretind a fi spuma societatii si reprezentatii poporului.
    Trezitiva oameni buni incepeti sa luati attitudine strigati in gura mare cand vedeti coruptia si mizeriile din societate nu mai fiti infricosati planeta asta are loc pentru toata lumea Tara noastra e in mic punct pe harta. Luati attitudine oriunde vedeti nedreptatile pentru ca nepasarea si frica de a spune adevarul nea adus in mizeria in care se zbate Tara in zilele astea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.