La pas prin târg, cum vii dinspre Biblioteca Centrală Universitară și te îndrepți spre Universitatea Cuza, undeva pe la jumătatea drumului, oprește-te pentru a surprinde o clădire albă, modernă și elegantă.
Casa Canta de pe Bulevardul Carol, sau mai bine zis Casa Universitarilor din Iaşi, este o clădire de patrimoniu construită în jurul anului 1800 de Iordache Cantacuzino. Imobilul a fost refăcut mai apoi de fiul acestuia, logofătul Nicolae Canta.
În anul 1947, casa intră în administrarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iași, având destinaţia de cantină pentru profesorii din cadrul UAIC.
Patru ani mai târziu, Casa Universitarilor devine proprietatea Universității Cuza, iar în anul 1998, o societate privată obține un Ordin al M.E.N. prin care se stabilea un nou statut pentru organizarea şi funcţionarea acestei instituții – și anume desfășurarea de activităţi de producere şi comercializare a mărfurilor alimentare, tip restaurant.
Peste alți 17 ani, Universitatea Cuza, proprietarul de drept al Casei Universitarilor, a reintrat în posesia imobilului, care a rămas închis din cauza stării avansate de degradare.
Casa Universitarilor în zilele noastre
În anul 2016, UAIC Iași a început demersurile pentru valorificarea monumentului, iar în anul 2018 s-a obținut autorizația de construire. Lucrările au durat în jur de trei ani și au constat în restaurarea integrală atât a clădirii principale, cât și a anexelor, grădinii și pivniței.
Noua clădire are parter și un etaj și cuprinde săli de conferințe, un restaurant, hrubele și terasa. La etaj se află patru săli, unde pot fi organizate evenimente culturale și științifice. Este vorba despre: Sala „Ion Simionescu, Sala „Vespasian Pella”, Sala „Irineu Mihălcescu” și Sala „Vasile Arvinte”.
În spațiul de la parter este amenajat un restaurant, unde membrii comunității academice din cadrul UAIC pot servi masa zilnic.