Pe dealul Copoului, într-un parc cu alei, poți admira o construcție plină de farmec și dominată de o bogată viață culturală. Casa Memorială „Vasile Pogor” datează din anul 1850 și a aparținut vornicului Vasile Pogor și soției sale Zoe.
Recunoscută și după denumirea „Casa cu ferestre luminate”, măreața clădire te va impresiona de la prima vedere. Îndrăznește să o vizitezi și vei descoperi o arhitectură superbă. Cum urci scările din exterior, patru stâlpi groși susțin etajul împodobit cu diverse forme specifice stilului clasic. Dacă la intrare ți-e dat să asculți concertul simfonic al unui cvartet, poți spune că ai realizat cea mai reușită vizită în Muzeul Literaturii Române, de la jumătatea secolului al XIX-lea.
Trebuie să știi că această construcție este alcătuită din douăsprezece camere spațioase și o clădire anexă. Toate încăperile surprind etape și curente literare de după 1800. Este vorba despre perioada lui Costache Conachi, Vasile Alecsandri sau Alexandru Donici, Salonul Daciei Literare, momentul fondării Săcietății Junimea, literatura de la Contemporanul și Viața Românească, sala Masa Umbrelor, sala scriitorilor Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Alexei Mateevici, Calistrat Hogaș sau perioada interbelică reprezentată de George Bacovia, Eusebiu Camilar, Nicolae. Labiș.
La parterul clădirii vei vedea biblioteca muzeului, iar privirea îți va fi furată de tapiseriile lucrate la Viena, de tablourile, fotografiile și manuscrisele scriitorilor Mihail Sadoveanu, George Topârceanu, Cezar Petrescu, Mihai Codreanu sau Otilia Cazimir.
Urcând la etaj, vei putea vizita şi celelalte saloane. Vei vedea că ușile sunt puternice și înalte, tavanele sunt puse în evidență de brâuri argintii, iar draperiile trase ascund parcă obiectele ce au aparținut personalităților. Aici pot fi văzute obiecte impresionante, dintre care: ceasul de aur al lui Mihai Eminescu, piesa de mobilier care a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, setul de călătorie și corespondența lui Costache Negri sau oglinda de cristal a lui I.L. Caragiale.
În fiecare cameră se află sobe din teracotă realizate după modele diferite, candelabre și piese de mobilier originale, toate acestea conturând tabloul unui muzeu ce are ca obiectiv dezvoltarea literaturii moderne și contemporane.
În prezent, obiectivul turistic se află într-un proces de restaurare, ce va dura doi ani.
Frumos! si eu iubesc cuvintele deosebite si aranjate cu talent!
Vă multumesc frumos pentru apreciere. Numai bine vă doresc!