Făcea partea din bucuria cea mare, ca în ziua de 8 Martie să alerg până în piață și să mă târguiesc cu florăresele pentru cele mai proaspete și mai parfumate lalele, frezii, crizanteme, trandafiri sau lăcrămioare. Îmi doream ca mama să le admire cât mai mult timp în vaza din hol.
Improvizam un buchet colorat, iar mai apoi mă roteam pe la tarabele cu mărțișoare. Șovăiam în fața lor și până la urmă alegeam o broșă în formă de șopârlă sau fluture. Și neapărat cu o buburuză lipită. Cred că avea un simbol aparte. „Nu are cum să nu-i placă!” îmi spuneam în sinea mea. Când aveam mai multă inspirație, adăugam și o eșarfă la mica surpriză. Urmau mai apoi prăjituri din partea mamei, emoții și zâmbete.
Acum, odată ce anii au trecut, mi-a venit mie rândul să fiu surprinsă. Știu că fiul meu pregătește ceva special pentru mine. Îl simt foarte nerăbdător și îi mai scapă câte un detaliu din darul ce mi-l va oferi de 8 Martie. Un cântecel voios … o invitație la dans. Din mânuțele lui au ieșit mai mereu lucruri drăgălașe, ce m-au topit pe loc. Ochișorii îi sunt foarte sinceri și cel mai mult mă înmoi când îmi spune: “Mami, te iubesc foarte mult. Pentru mine eşti unică, eşti primăvara mea cu soare!” Ce poate fi mai încântător?
Ziua Internațională a femeii, o sărbătoare din Antichitate
Se spune că Ziua Internațională a Femeii se sărbătorește încă din Antichitate. Denumită „Ziua Femeii” sau „Ziua Mamei”, manifestarea era dedicată zeiței Rhea, mama tuturor zeilor. În Anglia secolului XIX, aflăm despre “Duminica mamei”, iar în anul 1908, peste 15.000 de femei din SUA au protestat pentru mai multe drepturi, mai ales că în vremea respectivă existau foarte multe discriminări și nedreptăți care puneau femeia pe un rang inferior.
Pe 28 februarie 1909, în Statele Unite a început să fie sărbătorită femeia, ca urmare a unei inițiative venite din partea Partidului Socialist American. Zece ani mai târziu, o întâlnire în cadrul Adunării Generale ONU a stabilit ca Ziua de 8 Martie să fie dedicată tuturor mamelor.
În România, această zi de primăvară este serbată încă din anul 1989 și este considerată atât Ziua Femeii, cât și Ziua Mamei. Copiii le oferă mamelor, bunicilor și cadrelor didactice flori, felicitări și mărțișoare, arătându-și astfel recunoștința pentru dragostea față de ei.
Indiferent de parfumul, eșarfa sau bijuteriile pe care urmează să le primești în dar de 8 Martie, cel mai mult contează să te lași cucerită de îmbrățișările și mângâierile celor pe care-i iubești. În dar de ziua ta, să te simți mereu frumoasă!