Mă aude cineva? Vreau să aleg ce e mai bun!

0
849
Sursa foto: psypost.org
Sursa foto: psypost.org

Tind să cred că ar fi fost vorba despre imaginea unui scenariu de film idealist, dacă ai noștri copii ar umple coșul de cumpărături cu vreo patru avocado, în loc de batoanele cu ciocolată, cu vreo trei kilograme de portocale, în loc de sucul acidulat și cu o pungă de fructe uscate, în loc de pufuleții cu surprize.

Ar fi fost cu atât mai impresionant, cu cât cei mici ar prefera să facă un puzzle, în loc să stea 30 de minute la TV, tabletă sau laptop. Ar fi fost cu atât mai suprinzător cu cât ei nu ne-ar cere să le cumpărăm tot felul de eroi din desene animate și ar tinde mai degrabă spre o plimbare în natură, admirând norișorii izolați sau înfățișarea soarelui, discutând despre galaxie, dinozauri sau dragoni. Cum ar fi să ne mai și spună : “Oh, mami, tatii! Să nu mai cheltuim atât de mulți bani pe prostii. Să fim mai organizați!”

O fi oare cu putință? La urma urmei, toate aceste lucruri fac parte din decorul vieții de părinte și stă în responsabilitatea noastră să-i prezentăm copilului comportamentele valoroase. Ce pot face eu ca părinte pentru ca cel mic să-și dorească să aleagă ce este mai bun și mai sănătos pentru el? Mi se întâmplă adesea să fiu întrebată cum negociez cu fiul meu și care sunt metodele pe care le aplic în educația sa.

În primul rând, încerc să fiu un bun exemplu pentru copilul meu. Dacă el mă vede pe mine dimineața, la micul dejun că-mi pregătesc un smoothie, iar seara îmi pun rucsacul în spate pentru a merge la sală, în mod sigur îi voi transmite mesajul că sănătatea este importantă.

https://www.oanapuiu.ro/nu-mai-e-nimeni-ca-tine/

Dacă el ne surprinde pe noi, adulții, că ne plângem de tot ce se întâmplă în jurul nostru: ba de trafic, ba de taskuri, ba de vreme, ba de balansoarele stricate din parcuri, în mod sigur va prelua de la noi atitudinea de nemulțumire permanentă. De aceea, prefer să înlocuiesc toate aceste plângeri cu distracția, dansul și cu o porție generoasă de gâdilat.

Un alt aspect, care pe mine mă încântă foarte mult este ca întreaga familie să fie implicată într-o activitate fizică. Consider că mersul pe trotineta/bicicletă, cățăratul, culesul de ghiocei, etc., este cu mult mai benefic decât statul în fața ecranelor.

https://www.oanapuiu.ro/ce-bine-ca-iubesti-sportul/

Psihologii sunt de părere că, pentru a obține comportamente plăcute din partea copiilor, părinții trebuie să stabilească obiective și limite. Specialiștii le mai recomandă adulților să-i lase pe cei mici să experimenteze diverse activități, să exploreze mediul, pentru că doar așa ei vor reuși să descopere singuri ce le place cu adevărat.

Timpul prețios petrecut în familie, hrana de calitate și puterea exemplului, acestea sunt îndrumări care te vor ajuta pe tine, dragă părinte să-ți ghidezi copilul spre un comportament valoros.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.