Murele, tinereţe fără bătrâneţe

0
133

Murele au proprietăți vindecătoare pentru organism, dar și un puternic efect antioxidant. Efectele lor benefice sunt cunoscute încă din Roma și Grecia Antică de către tămăduitorii din acele timpuri.

Aceste fructe sunt o sursă utilă de vitamina C, care combate infecţiile şi stimulează sistemul imunitar. Sucul de mure proaspăt este un tonic excelent pentru că furnizează carbohidraţi, care dau energie. Pe lângă fibre şi folaţi, ele sunt bogate şi în pigmenţii numiţi antocianozide, bioflavonoide benefice pentru sănătatea ochilor. Cu toate acestea, există şi contraindicaţii.

Atenţie la restricţii

Fructele contin salicil, care este aceeaşi subtanţă activă regăsită în aspirină şi care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudenţă sporită în cazul persoanelor care nu au o toleranţă ridicată la aspirină. Salicilatul poate declanşa crize de astm sau hiperactivitate la persoanele predispuse.

De asemenea, şi pentru femeile gravide există restricţii. Acestea nu trebuie să consume mai mult de 100 de grame de mure pe zi. Persoanele care suferă de colită de fermentaţie sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudenţă aceste fructe. Ele trebuie consumate în doze mici la început, pentru a preveni deranjamentele intestinale.

Beneficii miraculoase 

Au efect antioxidant, anti-îmbătrânire. Prin conţinutul în antioxidanţi şi resveratrol murele au un puternic efect antioxidant, anti-îmbătrânire. De asemenea, au rolul de a reduce stresul oxidativ. Previn un număr mare de boli care au la bază acest stres: ateroscleroza, bolile de inimă, cancerul etc.

• Bune pentru dietă. Murele sunt sărace în calorii, 100 g fructe de pădure contin doar 43 de calorii.

Întăresc oasele. Murele ne întăresc oasele prin conţinutul ridicat de calciu, fosfor şi magneziu. Murele au proprietăți vindecătoare pentru organism.

Întăresc sistemul imunitar. Prin conţinutul de vitamine, minerale şi oligoelemente, precum şi proteine murele întăresc sistemul imunitar. De asemenea substanţele conţinute de mure au proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene.

Detoxifică ficatul. Ficatul are nevoie de multe vitamine şi minerale şi de cat mai puţine substanţe nocive pentru a funcţiona optim. Murele au un rol important în detoxifierea hepatică şi previn ficatul gras (steatoza hepatică).

Scad colesterolul rău. Murele ajută în lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ şi scad colesterolul rău: LDL-colesterol.

Redactor : Cristina Guraliuc

Sursa foto: Cristina Guraliuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.