Andreea Paul, povestea de succes a unei femei carismatice

0
1920
Andreea Paul
Andreea Paul

Un interviu despre fericire, iubire, proiecte îndrăznețe și împlinirea ce se revarsă atunci când ai o viața de familie echilibrată. Inteligența și integritatea sunt calitățile pe care mizează o femeie de succes. Președinte al Organizației INACO (Inițiativa pentru Competitivitate), conferențiar universitar al Facultății de Relații Economice din București, Andreea Maria Paul (născută Vass) a bifat și alte funcții importante, printre care cea de deputat de Țara Oașului, în Parlamentul României, dar și cea de consilier pe probleme economice al prim-miniștrilor Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu.

O femeie simplă

  1. Cine este femeia Andreea Paul?

Un om simplu, dar cu visuri extrem de mari, care își dorește ca după o viață pe pământ să lase ceva frumos pentru cei din jurul său și nu doar pentru familia sa.

  1. Ești o femeie fericită? Ce status ai pune acum pe facebook?

Sinceră să fiu, sunt extrem de obosită, dar asta nu mă împiedică să fiu foarte fericită și împlinită, după un an 2018 extrem de aglomerat. Am desfășurat câteva proiecte, care mi-au umplut sufletul de bucurie, dintr-un evantai foarte larg de proiecte pe care le-am realizat anul acesta. Unul dintre ele se numește “Ghidul meseriilor viitorului” și este dedicat elevilor din anii terminali de liceu, care își pun întrebarea – Eu ce facultate sau ce meserie să-mi aleg? Și ca să-i ajut să-și găsească răspunsul potrivit la această întrebare, am făcut acest proiect de suflet, care a intrat în peste 20 de licee. Al doilea proiect de suflet este dedicat femeilor și este vorba despre volumul pe care l-am publicat în cadrul unei trilogii, alături de „Forța politică a femeilor”, „Forța economică a femeilor” și “Forța civică a femeilor”. Aici am adunat o sută de femei active în societatea civilă, sau care conduc  Ong-uri românești, cu scopuri extrem de nobile. Sunt doamne cu nume sonore, de la numele Nadiei Comăneci, care are reputația ce-i poartă numele și se dedică sportului, până la femei de care poate nu ați auzit niciodată, dar care au reușit să marcheze în bine comunitatea.

  1. Există foarte mulți oameni care nu mai cred în iubire. La tine cum a venit iubirea. Cum îi încurajezi pe cei care încă o mai caută?

Eu m-am îngrijit ca până la cei 40 de ani ai mei să fiu mereu înzestrată cu doze suplimentare de idealism și de optimism, pe care să le ofer și celor din jurul meu atunci când îi văd că decad. Dimineața, când mă trezesc îmi mai aplic o doză de optimism, să mă pot ridica cu zâmbetul pe buze. Cred că este important să oferi iubire dacă vrei să te încarci cu doze de noi surse de energie. Eu și soțul meu ne-am întâlnit la o vârstă matură, ne-am căsătorit la 30 de ani, iar la un an de zile a și venit copilul pe lume. Suntem o familie frumos și natural închegată, pentru că se așează într-un parteneriat real, cu ceea ce înseamnă responsabilitățile unei familii, cu ceea ce înseamnă relația soț-soție, relația tată-copil și mamă-copil.

  1. Care sunt motivele pentru care îl iubești pe bărbatul de lângă tine?

În primul rând, m-a cucerit bunătatea lui. Realmente, simt că între noi sunt foarte echilibrate lucrurile și în momentele în care eu sunt solicitată mai mult la muncă, știu că mă pot baza pe soțul meu, că oferă la fel de multă dragoste față de fetița noastră, ca o mamă, și invers, când el are nevoie de mai mult timp, eu sunt cea care mă ocup mai mult de Sandra. Cele mai frumoase sunt clipele când ne jucăm toți!

  1. Ai o fetiță grozavă. Ce trăsături ai dori să moștenească de la tine și ce îți dorești pentru ea?

 Singurul lucru pe care mi-l doresc pentru fata mea este să fie foarte fericită. Ce fac eu este să încerc să o ajut în dezvoltarea ei personală. La cei opt anișori ai săi, stau cu ochii larg deschiși, cu urechile ciulite la ce pasiuni și curiozități are. Încerc să o înțeleg și să văd cum evoluează personalitatea ei, să ajung la sufletul ei atunci când simt că e nevoie. Are câteva particularități, dincolo că este foarte bună la școală, este extrem de talentată la sport. Practică aikido și hockey, câștigă centură după centură și mergem de la un campionat la altul.

Ce pasiuni, hobby-uri sau talente ascunse ai?

 Sunt hărăzită de la bunul Dumnezeu cu o înălțime ofertantă, ceea ce m-a făcut să mă împrietenesc cu sportul. Mi-a plăcut mereu să fac sport, am practica sportul de performanță, volei în tinerețe, apoi am continuat să-mi dezvolt aptitudinile la ski și la escaladarea munților. Alpinismul este pentru sufletul meu, al familiei și prietenilor mei. Muntele este foarte sincer cu tine și dacă nu te evaluezi corect în relația cu acesta, poți fi sancționat și astfel nu reușești să-i atingi culmile.

  1. Care este melodia care te emoționează cel mai tare și de ce?

Am mai multe melodii care mă emoționează. Fiind de origine ardeleancă, cântecul care mi-a venit instantaneu în minte este “Transilvanie măreață”. Nu sunt o mare cântăreață, dar știu să-l fredonez în mașină. Fetița noastră interpretează acest cântec și reușește să-mi atingă corzile sensibile. Acum, că vine Crăciunul, toate colindele sunt frumoase. Dacă mai ascult o voce măiastră care colindă, bineînțeles că mă înmoi toată și simt că toate relele se spală, simt cum din nou oamenii sunt frumoși și prietenoși.

  1. Care este scriitorul / scriitoarea cu care rezonezi și ce carte te-a impresionat?

Yuval Noah Harari este unul dintre scriitorii pe care i-am descoperit în ultimii ani și de care nu mă satur să-l citesc și să-l recitesc. “Homo Deus”  sau „Istoria viitorului” sunt cărți pe care le-am citit și în limba engleză. Îmi dau seama cât de necesară este o dezbatere în România despre modul în care va arăta ziua de mâine. 

  1. La teatru sau la operă mergi? Ce spectacol ai văzut ultima dată?

Merg la teatru. Ultima piesă pe care am văzut-o se numește „Profetul”, în care joacă actrița Oana Pellea. Este o piesă unde Oana Pellea citează din lucrarea cu același nume și al cărei mesaj m-a marcat pe viață: “Copiii voștri vin prin voi, dar nu sunt ai voștri. Dacă puteți să încercați să fiți așa cum sunt ei, atunci e bine, dar nu încercați să-i faceți pe copiii voștri așa cum sunteți voi, părinții. Copiii reprezintă viitorul, iar noi părinții reprezentăm casa trecutului”. Cred că trebuie să facem tot posibilul să ținem pasul cu copiii noștri și să-i înțelegem.

  1. Cele mai frumoase vacanțe le petreci în țară sau în străinătate?

În țară cel mai mult, marea și muntele sunt o bucurie pentru noi. De asemenea, am vizitat mănăstirile din țara noastră. Am fost la Sighișoara,Timișoara, la Turda, la Dunăre. Nouă ne place foarte mult să vizităm. Am fost cu Sandra la muzeele din Londra și din Paris, iar la Disneyland am petrecut câteva zile ca să redescoperim copilăria toți trei.

Inteligență și integritate în construirea brandului personal

Femeia Andreea Paul
Femeia Andreea Paul
  1. Întâlnesc foarte multe femei care se plâng că nu fac ceea ce vor cu adevărat. Cum ajungi să muncești cu plăcere și ce sfat le poți da celor care nu-și practică meseria cu dăruire?

Încercați să vă amintiți cam ce făceați pe la 4-5 ani, cu ce vă jucați, pentru că acea perioadă este cea care natural, instinctiv vă arată care sunt pasiunile voastre. Cum nu toți își amintesc, este bine să ne întrebăm părinții sau bunicii cu ce ne jucam în acea perioadă. În speranța că vom primi un răspuns, noi vom înțelege ce este în sufletul nostru. Dacă nu-l primim, atunci să ne amintim ce ne bucură cel mai tare, fără să resimțim asta ca pe un efort. Eu tot liceul mi-am dorit să fiu profesoară de matematică. În clasa a XII-a, am decis să dau la Facultatea de Relații Economice Internaționale în București. Evident, nu am scăpat de obiectivul principal, acela de a ajunge profesor, de această data universitar, la ASE. Pe lângă asta, am ales că cultiv câteva pasiuni, bucurii ale sufletului meu. Așa se face că am fost activă politic timp de 10 ani, am fost activă economic printr-o interprindere socială și am fondat INACO. Fac toate acestea cu o bucurie uriașă și mă regăsesc în pasiunile mele.

  1. Ai avut momente când ai luat totul de la zero? Când și cum ai reușit să răzbați?

Am avut avut un moment când am renunțat la viața politică. Rândurile de prieteni se rarefiază atunci când nu mai deții funcții publice sau politice înalte. Eu mi-am propus să nu fac niciun pas în această zonă a deșertului. Foarte repede am reușit să pun bazele unei comunități de profesioniști și în anul 2017 a prins viață această comunitate, INACO, cu 50 de voluntari, oameni darnici, care activează în mai multe domenii

  1. Într-o lume dominată de bărbați, cât de greu a fost pentru tine să demonstrezi  că ești și foarte inteligentă?

Am primit de foarte multe ori răspunsuri descurajante când venea vorba de rolul femeii în societate. Când am reușit să reduc tva-ul cu 5% pentru cărți și manuale, foarte mulți colegi au încercat să mă convingă că nu se poate din opoziție, că sunt prea vocală, prea virulentă. M-am ambiționat atunci să arăt că pot, că pentru o femeie, o provocare care începe cu nu se poate este una care mă  ambiționează fantastic. Când aud că nu se poate, eu știu că bătălia respectivă este pentru mine și dovedesc că se poate. Și iată că acel amendament pe care l-am depus la Codul fiscal a devenit realitate și este în vigoare. Sunt multe povești de genul acesta

  1. România are o femeie premier. Ar fi țara noastră vreodată pregatită pentru o femeie preşedinte?

România este pregătită pentru un președinte femeie. Criteriul competenței nu mai justifică demult reprezentarea atât de slabă a femeii pe scena politică românească. În Parlamentul României, abia o cincime sunt doamne și patru cincimi sunt domni. Este un sistem politic anacronic, care nu reușește să promoveze competența, indiferent de genul respectivilor parlamentari. Ar trebui să câștigăm valoarea în fruntea țării, indiferent de genul ei.

  1. În general, eu spun foarte rar NU și îmi cam complic existența. Când ai spus ultima dată NU și care a fost motivul?

Am spus un mare NU  în urmă cu doi ani de zile, unei propuneri din zona politică, aceea de a candida la listele parlamentare. Am refuzat acest lucru pentru că nu mi-am dorit sub nicio formă să port titlul de trădător politic.

  1. Pe ce mizezi în construirea brandului personal?

Nu mi-am propus să-mi construiesc un brand personal, mi-am propus să continui lista faptelor, a rezultatelor și cred că oarecum de aici se conturează și pe plan personal. Ceea ce mă mână foarte tare în lupta mea pentru o Românie mai bună, pentru tineri mai fericiți, pentru români mai competitivi este educația și aici îmi concentrez foarte multe energii.

  1. Ce ți-ai promis că nu vei face niciodată și totuși ai făcut?

 Să mă las păcălită și totuși am reușit. Mă refer în special la momentele acelea în care am crezut cu înverșunare în idei, în fapte și care mai apoi m-au dezamăgit fantastic. Cred că și asta face parte din viața de zi cu zi. Am avut momente când am plâns în forță, iar acum am puterea de a râde și de a plânge la fel de intens.

  1. Pentru ce anume ai un mare respect?

Am un respect pentru oamenii integri, pentru cei care reușesc să îmbine profesia cu pasiunea și să se dăruiască comunității, oamenilor din jurul lor. Am un respect pentru cei care reușesc să schimbe în bine, fie la locul lor de muncă și mă refer la femeia de serviciu, care-și face extrem de bine treaba, până la coordonatorul unei companii sau instituții publice, care reușește să energizeze propriile echipe să facă o treabă bună. Am un respect deosebit pentru fapte bune.

  1. Lumea reală s-a cam îndepărtat de viața spirituală și morală. Ești de acord ?

Cred că cel mai periculos lucru care s-a întâmplat în ultimii 50 de ani a fost decuplarea educației de la valorile etice, morale și de la integritate. Atunci când educația ratează să fie reper al eticii și al moralității, cred că trebuie ca fiecare dintre noi să ne uităm în oglindă.

  1. Ai menționat mai devreme că îndrăgești colindele, propun să încheiem acest interviu într-o notă magică, specifică sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, cum vei petrece?

De Crăciun, plec cu toată familia la Sălaj, la părinții mei, iar de revelion vom fi tot în familie, în București. Mai apoi, vom merge într-o scurtă vacanță, la munte. Așadar, ne revedem rudele, mâncăm mult și bun ardelenește, ne distrăm ca în sud și vom respira aer curat de la munte.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.