Când zâmbetul este doar de complezență

0
1127
Sursa foto: instagram.com
Sursa foto: instagram.com

Mă trezesc adesea că zâmbesc în fața unor situații penibile, a unor glume fără haz sau a unor cuvinte aruncate aiurea în vânt. Culmea! Nu simt că trebuie să afișez un zâmbet străin mie, însă o fac pentru că nu aș vrea ca interlocutorul din fața mea să se simtă jenat. Politețea este cea care mă determină să-mi convertesc atitudinea reală într-un zâmbet de complezență.  

Zâmbesc așa simplu, scurt și trec mai departe. Prefer însă zâmbetul natural, caracteristic oamenilor agreabili. Cred că zâmbetul autentic este contagios și îi face și pe cei din jur să râdă din suflet, fără teama că astfel vor fi la vedere ridurile din jurul ochilor.

Am observat că oamenii au o mulțime de stiluri de a zâmbi, iar unii aleg să exprime, să ascundă sau să disimuleze sentimente. Am devenit un fel de detector de zâmbete și pot spune că cel mai neplăcut mi se pare zâmbetul forțat, acel rânjet care ascunde antipatie și dispreț din partea celui ce-l afișează.

Știți acel zâmbet cu buzele lipite? Este specific politicienilor și oamenilor care apar la TV. Ei trebuie să-și controleze emoțiile pentru că așa dă bine. Atitudinea devine una neutră și astfel nu ghicești ce se poate ascunde în spatele unui discurs siropos.

Mă topesc după zâmbetul ştrengăresc, specific copiilor. Acesta exprimă multă uimire dar și curiozitate. Nu știu dacă vi s-a întâmplat să surprindeți un copil care mănâncă zahăr cu lingura. Tu apari din senin și rămâi mască în fața năzdrăvanului ce te privește galeș. Ei, și ce dacă nu mai ai ce pune în ceai sau în cafea!

Sursa foto: vk.com
Sursa foto: vk.com

Mai există zâmbetul misterios, complex și greu de descifrat. Este foarte interesant să poți interpreta mesajul transmis. Probabil, în funcție de experiență, îți poți da seama dacă persoana din fața ta este arogantă sau poate doar așa își manifestă ea bunăvoința. Aș menționa și zâmbetul cu gura deschisă. Acestă tehnică este perfectă pentru poze, în special pentru selfie-uri, pentru că transmite fericire și mulțumire.

Dintre toate aceste tipuri, îl prefer pe cel natural, mai ales pentru că aduce o mulțime de beneficii. Un zâmbet sincer întărește sistemul imunitar, îmbunătăţeşte funcţionarea inimii, aduce o senzaţie de vitalitate și stimulează creativitatea. De asemenea, antrenează epiderma, stimulează muşchii faciali și măreşte capacitatea de memorare.

Să zâmbim frumos, din inimă! Să zâmbim firesc!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.