Catedrala Mitropoliei, o bijuterie arhitecturală

0
1466
Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Mitropolia Moldovei și Bucovinei

De oriunde ar fi privită, Catedrala Mitropoliei Moldovei și Bucovinei apare ca o bijuterie arhitecturală îndrăgită de o mulțime de creștini. Zidurile trainice aparțin unei clădiri pe plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle. Stilul arhitectonic este inspirat din formele târzii ale Renașterii italiene, unde predomină elemente decorative în stil baroc.

Cum urci treptele din partea de vest a lăcașului, realizezi că te afli într-un loc cu totul special, unde credința atinge culmile cele mai înalte, iar liniștea pe care o dobândești îți va fi prieten de nădejde o bună perioadă de timp. În interiorul bisericii, privirea va surprinde un altar impresionant, o pictură cu peste 250 de figuri religioase, icoane și balcoane frumoase de unde răsună cântecele liturghice.

În partea dreaptă a pronaosului, se află racla cu moaștele „Sfintei Parascheva”, mutată aici de la Mănăstirea “Trei Ierarhi”, în anul 1889. Adorată de toți cei care cred în puterea credinței, cu mic cu mare așteaptă la cozi interminabile pentru a se închina la racla făcătoare de minuni.

Biserica monumentală a fost ridicată în anul 1826, pe locul bisericilor “Alba” și „Stretenia”, la inițiativa domnitorului Mihail Sturdza și a mitropolitului Veniamin Costache. Considerată cea mai mare biserică ortodoxă din România, aceasta poartă hramul „Sfintei Parascheva”, a Sfântului Mucenic Gheorghe” și hramul „Întâmpinarea Domnului”. A fost sfințită în anul 1887, sărbătoarea devenind un important eveniment național, la care au participat regele Carol I și regina Elisabeta Pisania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.