Sportul în viața copilului: care sunt beneficiile și ce opțiuni avem

0
971
Sursa foto: livestrong.com
Sursa foto: livestrong.com

Tare mult îmi place sportul! În orașul meu natal, prea puține erau oportunitățile pentru copiii de vârsta mea ce-și doreau să practice o activitate fizică. Păstrez și acum într-un sertar un costum roșu, cu dungi albe, pe care trebuia să-l port la orele de gimnastică.

Ce bine că David, fiul meu, poate alege acum dintr-o gamă atât de variată de sporturi. El este o fire energică, căruia îi place să alerge, să sară, să înoate, să meargă pe bicicletă sau pe trotinetă. Preferă mișcarea în aer liber, dar nu se dă la o parte atunci când vine vorba de lecțiile predate de un specialist. De mic i-a plăcut să se bălăcească în apă și să facă scufundări, așa că pe la 2 ani a luat lecții de înot și a început să se familiarizeze cu aceste tehnici. Practică dansul, iar recent a luat și lecții de ski. Mă bucur în sinea mea că am reuși să-i insuflu dragostea pentru sport. La urma urmei, nu poate să-i facă decât un mare bine. Pe lângă sănătate și dezvoltare armonioasă, sportul aduce o mulțime de beneficii. În funcție de vârstă și de preferințele copilului, specialiștii recomandă aceste activități:

Înotul este cel mai iubit sport și poate fi practicat de la o vârstă fragedă, adică de pe la patru luni. Acesta îl ajută pe prichindel să devină mai rezistent și să-și dezvolte flexibilitatea. Unde mai pui că după câteva lecții de înot, copilul va avea o mare poftă de mâncare și de un somn odihnitor.

Sursa foto: classymommy.com
Sursa foto: classymommy.com

Natația are rolul de a tonifia mușchii, inima și plămânii bebelușului, îi dezvoltă viteza de reacție și-l ajută să facă primii pași mai devreme. De ce trebuie să tine cont atunci când mergem cu copilul la bazin, este ca apa să aibă cel puțin 31 de grade Celsius și să nu conțină clor. Acest sport nu este recomandat în cazul în care copilul are probleme cu vederea sau dacă suferă de afecțiuni ale umerilor sau coloanei vertebrale.

Opțiuni pentru vârsta de trei ani

Surfing-ul este un sport la fel de interesant. Acesta ajută la dezvoltarea viziunii copilului și îl învață cunoștințe marine. Îi va dezvolta încrederea, îl va ajuta să devină mai curajos în fața eșecului și va ști cum să facă față succesului. Alături de un instructor specializat, copilul poate învăța să prindă, să manevreze și să controleze placa de surf. Va reuși astfel să-și îmbunătățească echilibrul, coordonarea și agilitatea. Și unde în altă parte, decât la mare, într-o locație preferată de majoritatea copiilor.

Sursa foto: surfingdude.info
Sursa foto: surfingdude.info

Baletul este o formă de mișcare pentru fetițe, care asigură atât dezvoltarea fizică, cât și eleganța ținutei. Micuțele vor deveni mai sigure pe ele și mai energice. Baletul poate fi practicat de pe la trei ani și are rolul de a dezvolta musculatura mâinilor, a picioarelor și trunchiului, dar este și un remediu pentru remedierea și corectarea posturilor corporale greșite.

Sursa foto: jessruhlin.wordpress
Sursa foto: jessruhlin.wordpress

Lecțiile de balet le ajută pe fetițe să se relaxeze și să-și dezvolte o imagine de sine pozitivă. Fiind o activitate socială, copiii se cunosc mai bine între ei și încep să lege prietenii, să coopereze și să comunice.

Gimnastica este recomandată începând tot cu vârsta de trei ani. Aceasta are rolul de a crește forța fizică, de a dezvolta musculatura, flexibilitatea și de a îmbunătăți coordonarea.

Dansul sportiv este o activitate care dezvoltă simțul artistic al copilului și poate fi practicat de la 3-4 ani. Aceasta poate fi o metodă prin care copiii energici pot face mișcare pe ritmurile muzicii, reușind astfel să-și dezvolte capacitatea de concentrare.

La arte marțiale îți poți duce copilul tot pe la 3-4 ani. Beneficiile acestui sport constau în sporirea încrederii în sine, în disciplinarea și dezvoltarea emoțională a celui mic.

Activități pentru cei mai mari

După vârsta de 4 ani, copilul poate face cunoștință cu sporturile de echipă, cele cu mingea fiind cele mai recomandate în acest sens.

Sursa foto: fuckyyeahfer
Sursa foto: fuckyyeahfer

Putem opta pentru tenis. Acest tip de sport ajută la dezvoltarea mobilității, a coordonării și reflexelor. În aceeași măsură, îi va construi frumos personalitatea și-l va ajuta să gândească organizat. Tot de la vârsta de 4 ani, poate fi practicat și baschetul, acesta având rolul de îmbunătăți spiritul de echipă și precizia. Se știe prea bine că un copil ce practică baschetul va crește în înălțime. De la 6 ani, ne putem gândi și la alte sporturi, de la fotbal, la scrimă sau volei.

Mișcarea fizică în viața copilului îmbunătățește atât performanțele fizice, cât și pe cele intelectuale. Indiferent ce sport alegem pentru copiii noștri, important este ca acesta să-i reprezinte. Așadar, să ținem cont de dorințele și înclinațiile celor mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.