Este incredibil cum ne putem deschide inima și mintea prietenilor! Cât de loiali și plini de iubire putem fi în relațiile de prietenie sincere și lipsite de rivalitate! Câți prieteni adevărați avem, execeptând miile de cunoștințe din mediul virtual? Or fi femeile mai prietenoase între ele sau bărbații fac echipă mai bună?
Prietenia este definită ca fiind o relație afectivă între două sau mai multe persoane bazată pe încredere și empatie. În ceea ce mă privește, sunt de părere că prietenia este o relație caldă și plăcută care îmi dă siguranță și curaj în activitățile pe care le realizez, fie ele și dificile.
Din propria experiență, pot spune că există mai multe tipuri de prietenie. Aș începe cu prietenia cu un scop. Aceasta o întâlnim adesea la persoanele care urmăresc un câștig. Departe de ele admirația sau simpatia față de tine! Avantajul este că acest gen de prietenii nu durează foarte mult. Cea în care eu cred este prietenia ce are la bază armonia, aceasta fiind cea mai frumoasă deoarece persoanele leagă prietenii pentru că empatizează la aceleași lucruri, au valori comune iar interacțiunea dintre ele este una pozitivă. Prietenia de conjuctură la rândul ei, mi se pare a fi una superficială. Este acea prietenie cu care împarți aceleași interese și o întâlnim cel mai adesea la job.
Real și virtual
Despre prietenia din mediul virtual, pot spune că nu cred în autenticitatea ei. Ne știm, nu ne știm, ne adăugăm în lista de prieteni, așa la număr, că dă bine să fii sociabil și deschis. Și dacă Facebook-ul îți permite o listă de maxim 5.000 de prieteni, tot e bine dacă în realitatea îi știi pe măcar 10% dintre ei. Partea bună a relațiilor de prietenie de pe facebook este că poți păstra legătura cu toți, simplu și la îndemână. Partea mai puțin plăcută este că se pierde din emoție și din calitatea relației. De asemenea, nu îți prea poți da seama cât de sinceri și corecți sunt cu toții.
În viața reală, în schimb îi poți clasifica astfel: prieteni care te încarcă cu dramele lor și mai apoi ai nevoie de timp să-ți recapeți energia și tonusul, prieteni care îți reproșează mereu că nu v-ați văzut de ceva vreme, însă ei nu au făcut nimic pentru asta, prietenii pe care poți să-i înjuri fără să se supere, prietenii pe care la început nu i-ai tolerat, dar mai apoi i-ai îndrăgit foarte mult. De asemenea, mai există prieteni alături de care te poți amuza la aceleași glume, prieteni cu care te vezi fără “iubi” pentru că nu știi ce perle pot scăpa despre tine sau prieteni cărora le trimiți mesaje doar când ești amețit.
Prietenia dintre femei vs. prietenia dintre bărbați
Și dac-ar mai fi să descriu prietenia dintre două femei și prietenia dintre doi bărbați, aș putea spune că cele două tipuri se deosebesc extrem de mult. În timp ce prietenia feminină are un aer de concurență, prietenia dintre doi bărbați seamănă cu o eternă haiducie și solidaritate. În timp ce prietenia dintre femei este dominată de afecțiune, cea dintre bărbați este caracterizată de curaj și sacrificiu.
Există și un banc care surprinde aceste tipuri de prietenii. Prietenia dintre femei arată în felul următor: o femeie lipsește într-o noapte de-acasă și îi explică soțului că a dormit la o prietenă. Bărbatul le sună pe cele 50 de prietene ale soției, însă toate îi spun că nu știu nimic despre asta. În frăție, lucrurile stau diferit. Un bărbat lipsește de-acasă într-o noapte, motivându-i soției că a dormit la un prieten. Femeia îi sună pe cei zece prieteni ai bărbatului. Opt dintre ei au confirmat că acesta a rămas peste noapte la ei, iar doi au pretins că soțul se află încă acolo. Simplu și foarte sugestiv.
Din mulțimea de citatea care definesc prietenia, le-am ales pe acestea:
„Ce-ţi poţi dori mai mult decât să ai pe cineva cu care să poţi vorbi ca şi cu tine însuţi?” – Cicero
„Zâmbeşte şi vei avea prieteni. Încruntă-te şi vei avea riduri.” – George Eliot
„Adevărata prietenie rezistă timpului, distanţei şi tăcerii.” – Isabel Allende
„Ce este, în fond, prietenia, dacă nu acel minunat privilegiu al sufletului în care adevărul se poate odihni?” – Dan Puric
Și când ne împrietenim, ce căutăm de fapt la celălalt? Căutăm să aflăm că nu suntem singurii cu anumite sentimente sau trăiri. Căutăm să ne fie înțelese slăbiciunile și să fim luați în serios. Căutăm să avem cu cine împărtășii bucuria, exuberanța și entuziasmul. Căutăm oameni care să creadă în visurile noastre și care să ne ajute să ne îndeplinim obiectivele, fie ele personale sau profesionale.