În zgomotul tramvaielor și în aglomerația citadină, de-a lungul străzii Cuza Vodă se află o construcție veche de aproape 200 de ani. Sunetul de vioară, clapele pianului sau vivacitatea pianinei, toate acestea parcă străpung zidurile riguroasei clădiri și te invită la un minunat concert, odinioară susținut sub bagheta dirijorului George Enescu.
Imobilul a aparținut vistiernicului Alecu Balș, care și l-a imaginat în stil neoclasic. Pe parcurs, construcția a început să găzduiască multe alte instituții culturale.
Așa se face că în anul 1860 a fost înființată “Școala de Muzică și Declamațiune”, iar patru ani mai târziu a devenit „Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică”. Mai târziu, în anul 1918 este fondată Societatea Filarmonică “George Enescu”, iar în anul 1942 devine Filarmonica de Stat “Moldova” din Iași, concertul inaugural având loc sub bagheta lui George Enescu.
În aceeași perioadă, directorul instituției, Radu Constantinescu s-a preocupat de evoluția orchestrei simfonice. În anul 1953, este înființat corul ce a fost denumit după compozitorul Gavriil Musicescu, iar în anul 2008 se alătură și “Cvartetul cu coarde Ad libitum”. Filarmonica dispune de două săli, la etaj Sala „Ion Baciu” cu 560 de locuri iar la parter Sala mică „Gavriil Muzicescu, cu 300 de locuri.
În prezent, activitatea instituției este coordonată de Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, recunoscut ca unul dintre cei mai buni violoniști români. Acesta îi îndeamnă pe pasionații de muzică simfonică să se lase cuprinși de magia momentelor artistice și să participe la concerte simfonice, camerale, recitaluri, corale si festivaluri. Dintre cele mai cunoscute festivaluri : Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de cvartete sau Festivalul Muzicii românești.