Scoția reprezintă, fără doar și poate, un tărâm al legendelor, cu o istorie bogată. Există o mulțime de locuri de văzut în țara kiltului și a whisky-ului, Scoția adăpostind locuri de basm. Priveliștile au un impact fantastic, Scoția retrezind la viață spiritul de aventură în fiecare dintre noi.
Edinburgh – arhitectură uimitoare
Edinburgh este capitala Scoției și un loc extraordinar pentru a începe aventurile tale scoțiene. Capitala istorică și cosmopolită a Scoției este plină de lucruri interesante de văzut și de făcut, cu o arhitectură uimitoare. Cântări cu cimpoiul, dansurile tradiționale ale localnicilor, străduțe pietruite care șerpuiesc în inima capitalei scoțiene, toate te așteaptă să le explorezi. Chiar și o plimbare prin Edinburgh te va purta pe lângă pub-uri ca din filmele de altă dată.
Tot aici poți să vezi „Muzeul torturii”, unde este evocată, cu ajutorul sunetelor și al poveștilor extrase din istoria scoțiană, atmosfera sumbră a închisorii din Edinburgh. De asemenea, vei găsi aici cimitire ce par bântuite de fantome, castele și clădiri cu ziduri impunătoare, toate desprinse parcă din povești.
Renumită pentru distileriile de whisky
Nu se poate să vizitezi Scoția și să nu vezi locul unde a luat naștere cea mai faimoasă băutură din lume – whisky-ul. La acest capitol, oferta este foarte variată, pentru că Scoția are zeci de distilerii deschise publicului larg. O vizită la o distilerie scoțiană poate fi fascinantă. Aici puteți vedea modul în care este preparată această licoare, de la momentul în care orzul este pregătit pentru fermentare și până la instalațiile de distilare.
Istorie, cultură și mister
Castelele scoțiene sunt cunoscute ca fiind printre cele mai vechi din Europa. De secole, locuitorii Scoției și-au construit cetăți și fortificații, unele mai puternice decât altele. Zidurile acestora sălășluiesc și astăzi între colinele și pădurile Scoției. Numărul castelelor se pare că a fost estimat la peste 3.000.
Castelul Edinburg
Castelul Edinburg, atrage, potrivit statisticilor, peste un milion de turiști anual. Castelul, care a fost construit pe o rocă vulcanică în punctul cel mai înalt al orașului, oferă o priveliște a capitalei scoțiene de neuitat. De aici, panorama întregii metropole și a împrejurimilor vi se va dezvălui în toată splendoarea ei. Tot aici puteți vizita și Capela St. Margaret, cea mai veche construcție din Edinburg, care s-a păstrat intactă de 900 de ani. În Scoția, în multe dintre castele, vă puteți bucura de spații de cazare și servicii spa. Încă din Evul Mediu, scoțienii obișnuiau să facă băi în ape termale, celebrele dușuri scoțiene având efect benefic asupra circulației și epidermei.
Castelul Stirling
Castelul Stirling este unul dintre cele mai spectaculoase castele din Scoția, el înălțându-se pe un perete de stâncă al unui deal. Castelul construit în 1490 a servit în acele vremuri pentru apărare. Ai ocazia să experimentezi aici arta, cultura și viața așa cum se desfășurau ele în Scoția secolelor XV–XVI. Iubitorii de istorie nu trebuie să rateze această populară atracție turistică.
Loch Ness, loc de legendă
Lacul de la Loch Ness este situat în inima regiunii Inverness din Scoția. El și-a câștigat renumele mondial datorită legendelor despre monstrul care se spune că trăiește în apele întunecate și adânci ale zonei.
Lacul Loch Ness din arhipelagul englez reprezintă cea mai mare întindere de apă dulce din zonă. Existența celebrului monstru de la Loch Ness a fost menționată încă din anul 565, când Sfantul Columba, o față bisericească a vremii, a văzut pentru prima dată renumita creatură acvatică a locului.
În călătoria în Scoția vei fi sedus de perfecțiunea și frumusețea masivelor muntoase. Vârfurile stâncoase și întinderile de apă care străjuiesc masivele muntoase îți vor oferi cu siguranță priveliști de vis.
Redactor: Cristina Guraliuc
Credit foto: Cristina Guraliuc, Pinterest.com