Tudor Gheorghe, într-un spectacol impresionant dedicat femeii, la Iași

0
1113
Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe

Maestrul Tudor Gheorghe a creat marți seară un moment artistic impresionant pentru sutele de spectatori prezenți în sala Teatrului Național “Vasile Alecsandri” din Iași. Muzicianul a pus în scenă un spectacol unic, fiind acompaniat de Orchestra „Concertino” din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Purtând un sacou albastru, pantaloni și pantofi negri, Tudor Gheorghe a pășit zâmbind pe scena teatrului, manifestându-și dorința de a crea o reprezentație plină de emoție și de sensibilitate. Denumit „Femeia. Al cincilea anotimp”, momentul muzical de excepție a cuprins atât compoziții proprii, cât și splendide poeme scrise de Grigore Vieru și Mircea Micu.

Tudor Gheorghe si Marius Hristescu
Tudor Gheorghe si Marius Hristescu

Ieșenii l-au aplaudat minute în șir pe artistul și omul modest din fața lor, care a știut pe alocuri să strecoare și fraze pline de umor. Cântărețul a comunicat cu publicul și a povestit despre clipele de la începutul carierei sale, despre primul său recital din anul 1969, “Menestrel la porțile dorului”, dar și despre oamenii valoroși, intelectuali apreciați alături de care a avut ocazia să petreacă timp de calitate.

“Pe atunci mă lansasem. Multe cântece pe care le cântam aveau o prospețime și o candoare aparte. Suna frumos. Cântam inconștient”, a precizat Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe

Prima parte a momentului artistic a fost dedicată femeii, iar cea de-a doua parte femeii-mamă. Potrivit organizatorilor, concertul a surprins versuri din cultura poetică autohtonă, menite să aducă o odă inestimabilă femeilor, însă au constituit și un instrument moralizator pentru bărbați, ce vor putea descoperi secretul iubirii femeii.

“Dacă n-aș fi ales ca motto al acestui spectacol aforismul lui Grigore Vieru și aș fi ales un aforism al lui Mușatescu, nu ar fi fost construit acest spectacol. Mușatescu spune: ‘Toate fetele sunt privighetori. După ce se mărită devin ciocănitori’. Cred că era altfel spectacolul. De-a lungul anilor, oamenii înțelepți sau mai puțin înțelepți, binevoitori sau mai răi și-au spus părerea despre femei” a subliniat interpretul.

Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe

La finalul spectacolului, deosebitul artist a fost aplaudat îndelung și a primit flori în semn de apreciere. Spectacolul va avea loc și în această seară, de la ora 19.00, la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași.

Tudor Gheorghe este recunoscut drept cel mai mare cântăreț, compozitor și actor din România, fiind născut în anul 1945, în județul Dolj. “Primăvara”, “Suflet de român”, “Râsuri și trandafiri”, “Degeaba”, “Mahalaua Mon amour”, “Mie-mi pasă”, “Parfumele nebunelor dorinți” sau “Risipei Se Deda Florarul” sunt o parte dintre albumele cu care artistul și-a încântat publicul în cei peste 50 de ani de carieră muzicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.