Universitatea Cuza, o construcție grandioasă

0
1330
cladire-universitatea-Cuza

O construcție grandioasă din Copou se distinge ca fiind una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Moldova. Amplasată cu fațada principală de-a lungul străzii Carol I, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași evidențiază o arhitectură cu elemente din stilurile clasic și baroc.

Facultăți cu renume internațional

În fața intrării primului corp al clădirii, te întâmpină un monument de bronz, ce a fost închinat marelui istoric Mihail Kogălniceanu. Statuia realizată de sculptorul Raffaello Romanelli a fost dezvelită în anul 1911, cu ocazia sărbătoririi jubileului Universității ieșene, iar în anul 2004 a fost inclusă pe lista Monumentelor istorice in județul Iași.
Clădirea se bucură de trei amfiteatre mari, nouă amfiteatre mici și nouă săli de laborator.

În centrul edificiului se află o aulă Mare, denumită Aula Magna “Mihai Eminescu”. Imobilul modern a fost construit în perioada 1893-1897 pe locul fostului Teatru Mare din Copou și al Școlii de Belle-Arte. Acesta a fost inaugurat în prezența regelui Carol I și a reginei Elisabeta.

Dacă la înființare universitatea avea trei facultăți, respectiv Drept, Filosofie și Teologie, acum tinerii pasionați și ambițioși urmează cursurile Facultăților de Biologie, Chimie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Educație Fizică și Sport, Filosofie și Științe Social-Politice, Fizică, Geografie și Geologie, Informatică, Istorie, Litere, Matematică, Psihologie și Științe ale Educației, Teologie Ortodoxă și Teologie Romano-Catolică. Instituția de stat este recunoscută pe plan național și internațional, datorită sistemului de învățământ profesionist și constructiv.

Sala Pașilor Pierduți

Timpul parcă se oprește în loc în Sala Pașilor Pierduți, simțirile sunt mai intense, iar încăperea este cu totul alta. Superbă, celebră și spațioasă, “Sala Pașilor Pierduți” din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” a fost pictată în perioada 1968-1978 de artistul plastic Sabin Bălașa.

Denumirea sălii este legată de sunetul pașilor, care îți lasă impresia că se pierde în depărtare. Faimoasa operă este o reprezentare a sufletului românesc și surprinde 19 picturi murale, pe care artistul plastic le-a realizat la vârsta de 36 de ani. Prima pictură a fost a lui Mihai Eminescu și au urmat și altele, fiecare cu o semnificație aparte.

Celelalte opere de artă sunt inspirate din miturile universale, legendele românești și mediul academic. Merită admirate picturile „Călătorind spre lumină”, „Venus din Milo”, “Legenda lui Manole, meșterul zidar”, „Miorița”, „Auditorium” sau „Generații”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.