Parcul Trandafirilor, un ținut încântător

0
1537
Me - Parcul Trandafirilor, Timișoara

Musafiră prin Timișoara, mi-a atras atenția un parc plin de farmec, realizat în stil englezesc, cu alei, baldachine și rondouri de trandafiri parfumați. Să știți că nu am coborât din vreo cabrioletă, cu borul pălăriei tras pe ochi, pășind agale spre intrarea ce dădea spre acest ținut încântător.

Mi-am luat cu mine o adunătură veselă și a fost o deosebită placere să ne plimbăm prin Parcul Rozelor, cunoscut și sub denumirile de Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură și Odihnă “Ștefan Plavăț sau Parcul de Cultură.

Luna mai, peisajul, înghețata de căpșuni, atmosfera alături de însoțitorii mei, toate acestea îmbiau la tandrețe și sensibilitate. Privind spre peluzele verzi, mai că-mi venea să mă descalț și să alerg liber. Am străbătut prima parte a parcului și am ajuns într-un spațiu extins, cu o mulțime de scaune și cu o scenă așezată la înălțime. M-am oprit preț de câteva secunde și mi-am imaginat că aici, în zona teatrului în aer liber ar răsuna atât de plăcut un sunet de harpă.

 

ME - Parcul Trandafirilor, Timișoara
ME – Parcul Trandafirilor, Timișoara

Am dorit să ne plimbăm mai departe, pe aleile mai umbroase, unde tineri îndrăgostiți își făceau jurăminte de iubire. S-au sfiit puțin când ne-am apropiat de ei, dar și-au văzut în continuare de ale lor, cufundați în frumoasa priveliște. Și ce grădinar nu și-ar dori să îngrijească acest spațiu, cu trandafiri galbeni, roșii, oranj, roz sau albi?!

Parcul Rozelor, Timișoara
Parcul Rozelor, Timișoara

Parcul Rozelor din Timișoara a fost înființat în anul 1891, cu ocazia Expoziției Universale ce avea ca teme industria, comerțul și agricultura. Grădinarii Wilhelm Mühle, Franz Niemetz și Beno Agatsy au fost cei care au realizat aranjamente florale deosebire, ce au fost admirate de Franz Joseph, împăratul Austriei.

De amenajarea peisagistică a grădinii s-au ocupat în anul 1929 arhitecții peisagiști Árpád Mühle, fiul lui Wilhelm Mühle, și Mihai Demetrovici, șeful serviciului de horticultură din acea vreme. În perioada interbelică, parcul se putea mândri cu peste 1200 de specii de trandafiri.

În anul 1944, cocheta grădină a fost distrusă de bombardamente, ca mai apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial să fie reorganizată și modernizaăt. Peste ani, în 2012, lângă intrarea principală din strada Academidician Alexandru Borza, aveau să fie așezate busturile celor doi creatori de frumos, Árpád Mühle și Wilhelm Mühle. În prezent, parcul oferă și o bază sportivă, amenajată iarna ca patinoar, iar vara ca teren de tenis.

Anotimpul acesta este ideal pentru o după-amiază petrecută în Parcul Trandafirilor din Timișoara. Eu am fost cucerită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.